Resguide San Francisco: hippiekultur, acceptans, branta backar och mjölkvit dimma

San Francisco

Att vara i San Francisco är som att befinna sig med ena foten i USA men andra foten i Europa. Staden och dess invånare känns mer europeisk men skyskraporna som tornar upp sig i finansdistrikten skvallrar om att vi befinner oss i USA. Det var här hippiekulturen en gång i tiden växte fram och gayrörelsen är större här än i någon annan stad i USA. Acceptans och respekt för varandras olikheter är ledord i den kaliforniska kuststaden. Lägg även till hela IT branschen som blomstrar nere i Silicon Valley och de berömda vingårdarna i Napa valley så har du snart en ganska klar bild av storstaden San Francisco.

San Francisco ligger på en halvö med det iskalla havet runt omkring, ett hav dit golfströmmen aldrig når. Detta ger staden ett lite ovanligt klimat för att vara i Kalifornien. Somrarna kan bli varma som svensk högsommar, men resten av året är vädret som svenskt septemberväder. Det vill säga ganska regnigt och fuktigt. Det mest karaktäristiska för stadens klimat är dock den mjölkvita dimman som allt som oftast sköljer in över halvön och bäddar in hela staden. När dimman lägger sig som ett täcke över staden kan temperaturen sänkas med mer än 10 grader. 

Stora delar av San Francisco är dramatiskt brant. Alla bilar står parkerade med däcken insvängda mot trottoarkanten och det gäller att inte glömma handbromsen. Över de branta backarna går de gamla spårvagnarna som tillsammans med Golden Gate Bridge blivit kännetecken för staden. Andra delar är betydligt flackare och mycket promenadvänliga.

I Golden Gate Park finns en vegetation från hela världen, och hela parken doftar av eukalyptus. Här ligger också museerna på rad. I kvarteren kring gatorna Haight och Ashbury samsas hippies, studenter och människor som är intresserade av vintage mode och udda prylar.   

Header
Subject
Body
Footer