Resguide New York: – hela världens stad

New York

Frihetsgudinnan vakar lugnt vid inloppet av Hudson River i ett slags välkomstgest för den som anländer till New York. Detta är världens stad. Hit har människor kommit från alla världsdelar för att förverkliga sina drömmar. Invandringen har präglat hela stadsdelar, som Little Italy och Chinatown.

New York är ett koncentrat av hela världen, av smaker, hudfärger, dofter och mat. En stad utan gränser. Skyskrapor möter vatten, rikt möter fattigt. Ordet lagom existerar inte. Neon och blinkande ljus lyser upp gator som aldrig sover. Sök vad som helst, och du finner det här. Musik, museer och shopping. Knallhård punk och opera. Parkernas inbjudande gräsmattor, hästdroskor och mullrande storstadstrafik.

New York City består av Manhattan, Staten Island, Brooklyn, Queens och Bronx, som tillsammans befolkas av åtta miljoner människor. De flesta av sevärdheterna koncentreras till ön Manhattan, över två mil lång, och nästan fyra kilometer på det bredaste stället.

Bästa sättet att lära känna Manhattan är till fots. Stadsdel för stadsdel. Exempelvis Greenwich Village med låga hus och blomsterlådor under fönstren, galleritäta Chelsea, trendiga SoHo eller Upper East Side med lyxiga bostäder och chica affärer. Eller varför inte ta en tripp till bohemiska Brooklyn eller gå på jazzklubb i Harlem? Skulle du tröttna på stadslivet så finns naturen alldeles runt hörnet, i form av Central Park – stadens lungor.

Header
Subject
Body
Footer