Mat, dryck och nöjen i Budapest

Budapest

Alföldi Vendeglö, V Kecskemeti út 4, Köttbaserad, lantlig ungersk husmanskost i enkel men sympatisk miljö. Drivs av Ferenc Sziklai och hans fru sedan 1972. Prisvärt. www.alfoldivendeglo.hu.

Feszek, Kertesz út 36. Ligger i en av Budapests vackraste trädgårdar i skuggan av ett kastanjeträd. Du kan kanske hitta restauranger i stan med bättre mat, men knappast mysigare. På somrarna är Feszek stans populäraste ställe att fördriva natten på, med livejazz i källaren.

Gundel, Allakerti út 2, www.gundel.hu. Gundel, grundat 1894, är lika berömt som Zsa Zsa Gabor, Bela Lugosi, gulasch och Tokaj. Utsökt ungersk mat och lite gammalmodig atmosfär. Beställ bord i förväg och tänk på att klä upp dig när du kommer hit.

Bagolyvar, Allatkerti út 2 Vitputsat och fräscht i ett fejkat Draculaslott. Stor, härlig restaurang som alltid har något särskilt att erbjuda. Gulaschsoppan är en favorit. www.bagolyvar.com.

Nusantara, Varosmajor út 88, Tröttnar man på ungerska specialiteter som gulasch och langos är ett besök till stans enda indonesiska restaurang ett hett tips – bokstavligt talat. Kryddstark Nasi goreng och mycket annat från öriket. www.nusantara.hu.

Menza, VI Lizt Ferenc ter 2, Retrodesignad kvarterskrog i kitschig öststatsmurrig stil som ligger i ett bartätt område. Inhemskt traditionellt kök med en twist och även en del internationella rätter. Testa vitlökssoppa och langos med kycklingfyllning! www.menza.co.hu.

Bock Bisztro, Erzsébet körút, Lockar inte pilsner så kanske är ett besök på Corinthia Grand Hotel Royals Bistro Bock ett bra alternativ. Här finns ett stort urval av viner, både från den egna produktionen och av andra märken. Maten är klassiskt ungersk, mycket kött. Högklassigt med trevlig atmosfär. Förbokning rekommenderas. www.bockbisztro.hu.

Rezkakas, Veres Palne út 3, Vill man äta god ungersk mat i historisk miljö är Rezkakas ett måste. Perfekt läge, mitt i turistkvarteren, men har trots de många utländska besökarna behållit kvaliteten. Genomtänkt inredning, felfri service och lågmäld zigenarmusik från husbandet. Kostar som det smakar. www.rezkakasrestaurant.com.

Nattliv och nöjen

Incognit, Liszt Ferenc tér 3. Trevligt musikkafé med smakfull inredning i ett av stans mest kafé- och pubtäta kvarter.  A38, Nära Petöfi-bron. Omgjort krigsskepp som nu har de coolaste Budapestborna ombord om kvällarna. Ett av de bästa liveställena i Budapest.

Fecske Terasz, Árpád Fejedelem ut 8. På taket till en pool ligger denna fejkade strandbar som lämpar sig alldeles utmärkt för en drink eller två. Komplett med solstolar och sand.

Bar Domby, Anker Köz 3. Elegant bar som tar coctails på största allvar. Turister och lokalbor samsas mellan de guldsvarta väggarna varje dag fram till 02.00.

Feszek Club, Kertész út 36. Feszek är en dekadent källarklubb där excentriska konstnärer och artister trängs med glamorösa ungrare i havet av krossad sammet och drinkar.

Bank Dance Hall, Terez Körút 55, ”The Bank” är en av de populäraste helgklubbarna i Budapest och drar en ung publik. Svettigt, stort och pulserande.

Header
Subject
Body
Footer