Resguide Budapest: en härlig blandning av konst, bakelser och termalbad

Budapest

Budapest, en av Europas största och mest myllrande huvudstäder. Enligt många också en av de vackraste. Egentligen är Budapest en omotiverat stor stad för att ligga i ett land som Ungern men anledningen till stadens storlek ligger i dess förflutna som centrum under det Habsburgska väldet.  

Ett populärt gångstråk är att ta sig över Kedjebron som triumferande spänner över Donau och binder samman det bergiga Buda och det platta Pest. De både delarna av staden är varandras motsatser. I Pest breder långa ståtliga avenyer ut sig och de praktfulla byggnaderna är en mäktig syn. Framför allt Parlamentet får en att haja till. Det bergiga Buda är fyllt av slott, mosaikprydda kyrktak och vindlande gränder.
Under kalla krigets dagar var Budapest en sorglig, grå och deprimerande stad. I dag är bilden en helt annan. Fasaderna är putsade och det byggs mängder av nytt. Kafé- och restauranglivet är åter igen lika förfinat som på den gamla goda tiden av Wienervals och överflöd. Budapest har återtagit statusen som en stad för livsnjutare. Här kan du frossa i Tokajvin och bakelser, opera, stråkar, konst och överdådiga hälsobad. Hotell Gellért är till exempel att av kontinentens vackraste termalbad. Spendera en hel dag på något av caféerna vid Lizt Ferenc ter eller shoppa loss längs Vaci utca.
Header
Subject
Body
Footer