Resguide Ungern: Gulasch, termalbad och söta Tokajviner

Ungern

Sedan järnridån föll så har Ungern funnit sin plats i Europa igen, det vill säga i mitten. Det sägs att det är i Ungern hela vår kontinent möts och kanske är det just så.

Här finns allt det goda i livet: lyxiga kuranstalter och spa-anläggningar, termalbad, underbar gulasch och söta Tokajviner. Om somrarna blåser här milda, varma Medelhavsvindar men om vintrarna sprider sig kölden över landet och marken är täckt med snö.

För dig som vill uppleva mycket på din semester men inte behöva spendera allt för mycket pengar så är Ungern ett perfekt land att semestra i. Här är prisnivån fortfarande låg jämfört med uppe i Skandinavien. Det gäller såväl transporter som mat och boende. Det enda undantaget är huvudstaden Budapest där det är en aning dyrare att bo och leva än i resten av landet. Landet är lätt att resa i och folk är alltid hjälpsamma. Ungrarna påminner mycket om oss nordbor i sättet, de är en aning reserverade och vaksamma men alltid vänliga. Kan du tyska är det ett plus då det fungerar bättre att prata ute i landet än engelska.

Huvudstaden Budapest är en av Europas vackraste och speglar sig stolt i floden Donau som delar staden i två helt olika delar. Budapest är landets överlägsets största stad. Här bor var femte ungrare.

Du tar dig enklast runt i landet med bil eller tåg. Landsvägarna är bra och avstånden mellan orterna är oftast korta. Nära gränsen mot Österrike ligger idylliska kulturstäderna Sopron och Györ.

Den ungerska Rivieran sträcker sig längs Centraleuropas största insjö, innanhavet Balaton. Bükkbergen i norr bjuder på böljande kullar, utbredda lövskogar och det medeltida Egers vinodlingar. I öster följer Hortobagy, ett unikt stäpplandskap med flockar av halvvilda hästar, skruvhornsfår, romantiska värdshus och aftonfalkar.
Header
Subject
Body
Footer