Utflyktsmål, butiker & shopping i Istanbul

Istanbul

Topkapipalatset var under århundraden hjärtat i det ottomanska riket. Sultanernas palats rymde en stad i staden med 5 000 människor som bodde och levde sitt liv här. Här kan du se sultanens harem och skattkammaren med världens femte största diamant. Här finns också den eleganta Bagdadkiosken. Det här är en av de mest populära turistattraktionerna i Istanbul så kom tidigt innan köerna blir allt för långa. Endast ett begränsat antal människor släpps in i Harem. Köp biljett så fort som möjligt. Spårvagnshållplats Sultanahmet. Topkapipalatset är öppet 09.00–17.00. Stängt tis. Harem, 10.00–16.00. Entrébiljett ca 50 kronor. Vill du besöka skattkammaren och Harem får du betala det dubbla inträdet.

Hagia Sofia var länge världens största kyrka, sen moské och nu museum. Hagia Sofia är det i särklass mest inflytelserika arvet från Bysans och Konstantinopel. Moskén stod färdig för nästan 1 500 år sedan.
Det är en massiv byggnad med en häpnadsväckande rymd. Hänförs av den vackra mosaiken och känslan av att tiden stått still här. Spårvagnshållplats Sultanahmet. Öppet 09.30–16.30. Under juli–augusti öppet till 19.00. Mån stängt.

Blå moskén, i Sultanahmet är en utmanare till Hagia Sofia. Endast en gräsplätt och en fontän skiljer de båda gigantiska byggena åt. Blå Moskén är ungefär 1 000 år yngre än hagia Sofia och stod färdig på 1600-talet. Blå Moskén är den enda i Istanbul som omges av sex minareter. Och den vackra byggnaden är självklart blå då den är skapad i vackert iznikkakel. Spårvagnshållplats Sultanahmet. Fritt
inträde.

Det sjunkna palatset, Yerebatan Saray. Underjordisk, 1 500 år gammal reservoar som tillhandahöll trakten med vatten i orostider. Behållaren utrustades med pelare och påminner om just ett sjunket palats, därav namnet. Försök att gå på någon av de klassiska konserterna
som ibland spelas här. En fantastisk upplevelse. Spårvagnshållplats Sultanahmet. Yerebatan Caddesi, nära Hagia Sofia. Öppet 09.00–17.30 (19.00 på sommaren). Stängt tis.

Månskenssegling på Bosporen kan du avnjuta om du är i Istanbul under sommaren. Fartyget Baris Manço reser då från Moda till Anadolu Kavagi vid Svarta havet. Ombord finns restaurang, kafé, bar och dansdäck. Strax efter midnatt är båten tillbaka i Istanbul. Perfekt för nyförälskade eller för dem som vill väcka liv i en dåsande kärlek. Lördagar mellan 23 juni och 3 sep. Pris ca 80 kronor.

Butiker och shopping

Istiklal Caddesi är en av Istanbuls största shoppinggator och har lockat handelssugna ända sedan sekelskiftet då gatan hette Grand Rue de Pera. I dag ett virrvarr av shoppingcenter, butiker, kaféer och restauranger. Som mest hysteriskt är det precis innan Taksim med butiker som Benetton, jeansbutiker och gigantiska Megavizion med CD-skivor och dataspel.

Bagdat Caddesi ligger på den asiatiska sidan av staden mellan Kadiköy och Bostanci är Istanbuls i särklass största affärsgata. Här varvas trendiga modebutiker med stora shoppingkomplex. Fokus ligger på högklassig shopping.

Stora basaren (kapali carsi) Denna 1500-talsbyggnad innehåller över 4 000 småbutiker. Här kryllar det av säljare och hyllorna staplas fulla med allt från guld och silkesbrokader till tubsockor. Basaren är lite av en turistfälla men det är alltid kul att gå här. Marknaden fortsätter långt bortom takets och kupolernas slut och når tillslut Gyllene Hornet. För att du ska kunna hitta bättre så är gatorna uppdelade efter olika varor. I Iç Bedesten hittar du de dyraste butikerna. Här finns silver, guld och souvenirer.

Vill du istället fynda turiska mattor är det Keseciler Caddesi och Takkeciler Caddesi som gäller. Billiga kläder, tyger, verktyg och husgeråd hittar du i backen mellan Stora basaren och Gyllene Hornet. Skinnjackor säljs bland annat på Keseciler Caddesi och Vezirhani Caddesi. Begagnade böcker finns på Sahaflar Çarsisi i riktning mot Beyazitmoskén. Divan Yolu. Spårvagnshållplats Beyazit eller Üniversite. Öppet 08.30–19.00.

Akmerkez ett modernt varuhus med över 240 butiker. Prisbelönt som både Europas och världens bästa shoppingcenter. Här finns allt du kan tänkas behöva i ett varuhus, men det är inte billigt. Exklusivt mode, specialdesignat och supertrendigt dominerar utbudet. Rymmer också några av stans bästa bok- och skivaffärer, Remzi Kitabevi och Müzik Akmerkez. Buss 59R från Taksim stannar vid Akmerkez. Resan tar 45 minuter.

Header
Subject
Body
Footer