Resguide Turkiet: Här möts Asien och Europa

Turkiet

Turkiet har under de senaste åren blivit ett riktigt populärt turistmål för oss svenskar. Och konstigt är väl inte det. Här finns klarblått vatten, underbart klimat, god mat och en fantastisk natur.

Turkiet känns, tackvare sin starkt skiftande natur och kultur, nästan mer som en egen kontinent än ett land. Turkiet är unikt på det sättet att här möts två världsdelar: Asien och Europa, det förflutna och framtiden. Landets historia är dock mycket kort. Atatürk skapade Turkiet på det Ottomanska rikets ruiner så sent som 1929. Målet var att skapa ett modernt och starkt land, något man också lyckades med.

Det skiftande landskapet är vackert. Vid Svarta havets östra kust klättrar Pontiska bergen upp från gröna sluttningar med rhododendron och doftande teodlingar. De spetsiga Taurusbergen slänger sig våldsamt ner mot Medelhavet. Vid dem Egeiska kusten är naturen inte fullt lika dramatisk. Istället är den mjuk och smickrande med oliv och citrusträd. Här finns också mängder av Antika lämningar så som Troja, Çatal Höyük och Efesos.

Huvudstaden Istanbul kan kallas ett Orientens New York. En gigantisk storstadsmetropol som sjuder och kokar av liv. Här är också kontrasterna enorma, precis som i resten av landet. Här varvas technoklubbar med fundamentalism och mångtusenårig historia. Sydkustens turistorter är mycket moderna men Anatoliens inland däremot är en resa tillbaka i tiden. Längst i öster påminner naturen mer om den centralasiatiska med vida grässlätter, snöklädda vulkaner och sodasjöar.

Header
Subject
Body
Footer