Till, från och hur du tar dig runt i Prag

Prag

Ta dig till Prag

Prags flygplats heter Ruzyne och ligger 17 kilometer från centrum. Du flyger både snabbt och billigt hit med flygbolaget Czech Airlines. I ankomstterminalen hittar du både hotell- och rumsförmedling samt bankomat om du vill ta ut pengar.

Ett smidigt sätt att ta sig in till stan från flygplatsen är med Minibussar, Cedaz, som tar dig till centrum för endast 90–120 Kc. Cedaz stannar bland annat vid Námesti Republiky. Det billigaste sättet att ta sig in är med lokalbuss. Var 10 minut går linje 119 till Dejvicka, där byter du till tunnelbana. Enkel resa på lokaltrafik kostar 20 Kc. Köp biljett i maskinen vid busshållplatsen.


Flygplatsinfo: www.prg.aero.

Ta dig runt i Prag


Prag har en väldigt kompakt stadskärna. Detta gör staden till den perfekta promenadstaden. Avstånden är ofta korta och gator och gränder är flankerade av så mycket vackert att titta på att det känns helt onödigt att åka tunnelbana eller taxi.

Biljetter
Biljett som är giltiga på kollektivtrafiken heter jizdenky och du kan åka med dem på tunnelbana, buss och spårvagn. Säljs i automater, tobaks- och tidningsaffärer och ett fåtal tunnelbanestationer. För 20 Kc får du åka hur mycket du vill i 75 minuter och 90 minuter på sena kvällar i veckorna. Du kan välja att köpa ett färdpass: 24-timmarspass, 72-timmars eller sjudagarspass. Dessa säljs på samma ställen som vanliga biljetter. Barn under sex år åker gratis.

Tunnelbana
Behöver du ta dig fram lite fortare är tunnelbanan ett perfekt färdmedel. Den är både snabb och billig. Tunnelbanan består av tre linjer som i sin tur representeras av tre olika färger. I rusningstid finns avgångar varannan minut, övriga tider var 5–10 minut. Trafik mellan 05–24.

Spårvagn
Spårvagnen är efter att promenera det bästa sättet att ta sig fram i staden. Nätet i centrum och ut i förorterna är mycket väl utbyggt. Många stadskartor har linjerna utsatta. I rusningstid avgångar var 6–8 minut, övriga tider var 10–15 minut.

Header
Subject
Body
Footer