Resguide: Tjeckien – Gotiska kyrkor, renässansslott och palats i överflöd.

Tjeckien

Under de senaste årtiondena har Tjeckien genomgått stora förändringar. Från börjar var landet en del av ett annat land, nämligen Tjeckoslovakien. 1989 föll Berlinmuren och den Tjeckoslovakiska kommunistregimen försvann i den såkallade sammetsrevolutionen. 1993 delades Tjeckoslovakien helt fredligt upp i två halvor och bildade de båda länderna Tjeckien och Slovakien. Av alla öststatsländer med kommunistregimer så är Tjeckien det som klarat anpassningen till västvärldens marknadsekonomi bäst.

Det tjeckiska landskapet är till stor del lantligt och fridfullt. Låglandet Mähren är relativt platt vilket gör området mycket populärt bland cyklister. I Böhmen är naturen på sina håll mer backig. För dig som reser runt i regionen är det ett måste att besöka de vackra garvade sandstensklipporna i de östra och norra delarna. Tjeckien har också stora arkitektoniska och historiska skatter. Renässansslott, gotiska kyrkor och palats från barocken smyckar hela landet och finns nästan i överflöd. Huvudstaden Prag är fylld av fantastiska arkitektoniska skatter och är en av Europas vackraste huvudstäder.

Många tänker direkt på öl när man nämner Tjeckien och det är inte så konstigt. Det var i Böhmen som pilsnern uppfanns och det tjeckiska ölet anses av många vara den bästa i världen. Tjeckerna själva dricker i genomsnitt 160 liter öl per person och år.

Om det tjeckiska ölet är vida berömt så är det inte så många som berömmer det tjeckiska köket. Maten från trakten består främst av kött, korv och surkål. Matkultur som lever kvar från en annan tid.
Header
Subject
Body
Footer