Utflyktsmål, butiker & shopping i Stockholm

Stockholm

Turistinformationen ligger i Sverigehuset på Hamngatan 27, i Kungsträdgården, www.stockholmtown.com.

Vasamuseet, Galärvarvet, Djurgården, t-bana Karlaplan, buss 47. Museet är ett av Sveriges mest välbesökta och Vasa skeppet är en stor del av vår historia. 1961 bärgades regalskeppet Vasa som sjönk 1628 inte många meter ut på jungfrufärden.

Drottningholms slott. Redan på 1500-talet lät Johan III bygga en slottsbyggnad vid Drottningholm, det brann dock ned men byggdes upp igen i slutet av 1600-talet och det är det slottet som dagens kungafamilj bor i sedan 1981. För att få den fulländade upplevelsen tar man självklart världens äldsta ångbåt Enköping ut hit. Sätt dig i restaurangdelen, ät en god lunch, se Stockholm från Mälaren och vips så är du framme vid Drottningholms slott. Bra utflyktstips som inkluderar både historia, arkitektur, natur och mat

Montelius väg. Det var mycket snack när denna väg skulle byggas. Nu ligger den där och klättrar på Mariaberget och är en utmärkt kvällspromenad, men inte många turister som inte är från Stockholm vet att den finns. Åk till Slussen, gå Hornsgatan till Bellmansgatan och gå upp till höger. Längst ut på klippväggen börjar den. Ta med fika och sätt dig på en parkbänk och se solnedgången över Kungsholmen.

Skansen, Djurgårdsslätten 49-51, buss 47. Världens äldsta friluftsmuseum och en rolig upplevelse för både stora och små. Känns mera som rolig park med trevlig utsikt och ett och annat djur att titta på. För utländska turister som absolut vill se en älg är Skansen ett perfekt utflyktsmål. Vill du även se glasblåsning, hur en gammal handelsbod såg ut eller hur man bodde för 100 år sedan så är det också Skansen du ska styra stegen mot. Här är också skönt att sitta i det gröna, äta picknick och dela en god flaska vin.

Gamla stan, t-bana Gamla stan. Det går inte riktigt att komma undan Gamla stan när det handlar om vad som är viktigast att se och göra i Stockholm. Du har inte riktigt varit i Stockholm om du inte har promenerat på kullerstensgatorna, fascinerats över Mårten Trotzigs gränd, gått in i alla små affärer på Österlånggatan, ätit på Den Gyldene Freden, letat dig upp genom gränder och bortglömda torg och känt det där berömda vingslaget av historien. Ett alternativ är att följa med på en guidad tur för att få extra mycket historia bakom varje gränd och snett hus.

Bergianska trädgården, Frescati, mittemot Naturhistoriska Riksmuseet, t-bana Universitetet, www.bergianska.se. Doften av tidlös sommar slår emot dig när du kliver in i Edvard Andersons växthus på Bergianska trädgården. Här är det behagligt Medelhavsklimat i växthusets fyra avdelningar. I Bergianska trädgården finns också Viktoriahuset med sin fuktiga tropikvärld med jättenäckrosor, orkidéer och ananasväxter.

Skogskyrkogården, t-bana Skogskyrkogården. Enorm kyrkogård skyddad av Unesco belägen söder om City. Här ligger bland annat Greta Garbo begravd.

Butiker och shopping

NK, Regeringsgatan 38, T-bana Kungsträdgården. Stockholms mest berömda varuhus, och lyxigaste för den delen. Här hittar du allt som har ett märke på sig. Här finns både dam och herrkläder från olika designers, inredning, skor, böcker och en härlig delikatess avdelning.

Götgatan, T-bana Slussen. Götgatsbacken har blivit ett av Stockholms främsta shoppingdistrikt. Här finns ung design i form av Weekday och Brunogallerian, plus ett stort utbud av pubar och barer om du känner för att vila benen och läska strupen under shoppingrundan.

Östermalmshallarna, T-bana Östermalm. Vacker gammal saluhall belägen på fina Östermalm. Här kan du frossa i delikatesser. Provsmaka ostar, korvar och ljuvligt söt choklad.

SoFo. Lite ironiskt kallas det ungdomliga området söder om Folkungagatan på Södermalm för SoFo. Här finns mängder av trevliga design-, secondhand, och musikaffärer, som till exempel Pet Sounds, Neu och Tjallamalla. Här ligger även en mängd roliga fik och trendiga barer.

Sturegallerian, Grev Turegatan 9 A, T-bana Östermalmstorg. Ännu ett ställe där affärerna ligger tätt så du får ut mesta möjliga shopping med kortast möjliga transportsträcka. Är man inte nöjd efter Sturegallerian betar man lämpligen av Nybrogatan, Biblioteksgatan eller Kungsgatan som också är fulla av bra butiker.

Header
Subject
Body
Footer