Utflyktsmål, butiker & shopping i Palma de Mallorca

Palma De Mallorca

Catedral de Palma, kallad även La Seu som på svenska kan översättas med »det överdådiga skeppet anlagt vid hamnen«, är Palmas största turistattraktion. Denna storslagna katedral tycks nästan vaka över staden. Kyrkan stod klar i början på 1600-talet. Katedralens inre är imponerande den högsta takhöjden är svindlande 44 meter. Även ljuset utifrån är svårslaget. Genom 32 fönster med olikfärgade bitar av glas silas dagsljuset och skapar en nästan kalejdoskopisk ljuseffekt. Det största fönstret består av 1 236 färgade glasrutor och har en yta på nästan 100 kvadratmeter.

Katedralen har också ett tillhörande museum som innehåller många värdefulla skatter så som en stor mängd målningar. April–oktober har katedralen och museet öppet mån–fre 10.00–17.15 (juni-september fram till 18.15) och lör 10.00–14.15. November–mars öppet mån–lör 10.00–15.15.

Palau de l’Almudaina ligger rakt emot katedralen och var från början de moriska härskarnas palats, men blev senare även hem för de mallorcanska kungarna. Det lyxiga palatset är en mix av morisk och gotisk stil. I dag används palatset bland annat som kontor åt Mallorcas lagstiftande församling och militären. April–september har palatset öppet mån–fre 10.00–18.30 och lör 10.00–14.00. Oktober–mars öppet mån–fre 10.00–14.00 och 16.00–18.00.

Placa Major är Palmas största torg. Här låg tidigare en fisk- och grönsaksmarknad, men nu är det uteserveringar, turister och butiker som regerar på torget.

Placa Cort är lillebror till Placa Major, men är egentligen lite vackrare och lite mysigare. Här ligger det ståtliga stadshuset i vacker renässansstil och en mängd butiker och kaféer.

Castell de Bellver är en fästning som ligger ungefär tre kilometer från Palma. Fästningen byggdes på 1400-talet åt kung Jaume II och här kan du njuta av härlig utsikt över Palma stad, hamnen och havet. Fästningen i sig är vacker med sina tjocka murar, runda torn och sin innergård. Inuti fästningen finns ett museum som tyvärr inte är så mycket att se. Turistbussarna som kör sightseeingturer i stan stannar här. Ta annars buss nr 6 från Placa Reina (det lilla torget som ligger strax nedanför katedralen) till Placa Gomila. Från busstoppet är det ungefär en kilometer upp till Castell de Bellver. April–september har Castell de Bellver öppet mån–lör 08.00–20.00 och sön 10.00–19.00. Oktober–mars öppet mån–lör 08.00–19.00 och sön 10.00–17.00. Inträde ca 4 euro. På söndagar är det gratis att gå in men museet är då stängt.

Museo de Mallorca är öns bästa museum och ger en fängslande och bra bild av Mallorcas historia. Museet ligger i en gammal vacker renässansvilla, som ökar upplevelsen av besöket. Här finns bland annat statyer och arabiska och moriska smycken från ön, liksom en stor mängd målningar, vissa från 1300-talet. Museet innehåller också en del nutida konst, men den är i sammanhanget en bisats jämfört med de gamla målningarna och museiföremålen. Museet ligger öster om katedralen, på C/Portella 5. Museo de Mallorca är öppet tis–ons och fre-lör 10.00–19.00 och sön 10.00–14.00. Stängt på måndagar och torsdagar.

Butiker och shopping

Den bästa shoppinggatan för frossande i kläder är utan tvekan Avinguda Jaume III. Här finns en blandning av designerkläder och butiker med prislappar som är lite snällare mot plånboken. Här hittar du butiker som Mango, Massimo Dutti, Versace, varuhuset El Corte Ingles, Cartier, Mont Blanc och underklädeskedjan Intimissimi.

Mango. Spansk klädkedja som blivit en stor succé både i Spanien och en mängd länder världen över. Mango är en stor konkurrent till svenska H&M. Modernt mode för kvinnor. Avinguda Jaume III 9, www.mango.com. Öppet mån–lör 10.00–21.00.

Massimo Dutti. Lite mer uppklätt mode. En spansk kedja som även den gått på export med framgång. Mode både för henne och honom. Avda. Rey Jaime 111 10, www.massimodutti.com. Öppet mån–lör 10.00–21.00.

Fortsätter du Avinguda Jaume III fram kommer du fram till torget Placa Rei Joan Carlos. Här hittar du gågator med mängder av bra shopping. Lite längre ner mot havet (vid allén Passeig des Born) hittar du spanska klädkedjan Zaras butik i flera våningar och ännu en Massimo Dutti-butik. Ta sedan sikte på gatan där det hänger en blå skylt med vit text där det står Travesia Comercial (gatan heter Jovellanos). Här börjar gågatorna och här ligger många klädbutiker.

Conquistador. På den lite större gatan Conquistador som slingrar sig upp från Placa de la Reina upp i riktning mot Placa Major finns mängder av bra shopping. Tänk på att gatan byter namn när den passerar torget Placa Major till bland annat Sant Domingo. Vid torget Placa Cort och gatorna runtomkring finns också gott om butiker, bland annat inredningsbutiken Natuzzi. Runt det stora torget Placa Major och gatorna i närheten finns också mängder med butiker.

Header
Subject
Body
Footer