Områden och stadsdelar i Palma de Mallorca

Palma De Mallorca

Centrum. Här finns det mesta som staden har att erbjuda i form av shopping, sevärdheter, museer, restauranger och barer. Palmas gator är bilfria vilket gör det perfekt för att strosa omkring och njuta av omgivningarna. När fötterna blir trötta passar det perfekt att slinka in på något av stadens alla kaféer och barer för något svalt att läska sig med. I centrum ligger de stora sevärdheterna den imponerande katedralen Catedral de Palma och Palau de l’Almudaina, det gamla kungapalatset.

Passeig des Borns, är den långa, grönskande allén som är ett av Palmas riktmärken. Här börjar stadens labyrintiska gågator. I ena änden av allén ligger torget Placa Rei Joan Carlos I. I andra änden, i riktning mot havet, kungapalatset och katedralen. Fortsätter man gatan upp från allén, förbi kungapalatset, kommer du så småningom till torget Placa Cort, där det vackra stadshuset från 1600-talet ligger, och sedan Placa Major, som är Palmas stora huvudtorg. Hela vägen fram till Placa Major är omgiven av kläd-, smyckes och inredningsbutiker. Det här är Palamas stora shoppingstråk tillsammans med Avinguda Jaume II.

Gamla stan. Är området beläget bakom katedralen och upp till torget Placa Cort. Området är oerhört charmigt med små snirkliga, trånga gator med renässanshus, gröna torg och vackra barockkyrkor. Det är gamla stan som utgör hjärtat av det som är det gamla Palma. Även om du här kan njuta av gamla vackra byggnader som kyrkorna Església de Santa Eulalia och Basílica de Sant Francesc, så är huvudattraktionen i Gamla stan själva stadsdelen i sig och den härliga atmosfär som finns här. I gamla stan ligger även Palmas bästa museum, Museo de Mallorca.

Sa Llotja. Området ligger strax sydväst om centrum.  Sa Llotja är Palmas mest turisttäta område och här finns några av Palmas häftiga design hotell och många barer och restauranger. Stadsdelen har fått sitt namn från det gamla storslagna börshuset från 1500-talet, som ligger på torget med samma namn. Byggnaden fungerar i dag som visningshall för tillfälliga konstutställningar.

El Puig de Sant Pere är ett charmigt litet område fyllt av trånga gränder omgivna av vackra renässansbyggnader. Titta gärna lite extra på de detaljrika fasaderna på C/Sant Feliu nr 8 och 10. Du kommer att bli förvånad och överraskad över den spännande detaljrikedomen. 

Santa Catalina. Stadsdelen brukar kallas Palmas Soho och är det hetaste området i staden just nu.  Lägenhetspriserna har stigit i ett rasande tempo och nya designade barer och kaféer finns i varje hörn. Här hittar du inga sevärdheter men desto mer mallorcanskt folkliv och ett härligt kvällsliv. Är du sugen på en kopp kaffe eller en kall öl hittar du flera kaféer på den lite större gatan Avinguda Argentina. Är du sugen på tapas eller något annat gott beger du dig till C/Fabrica, där flera av Santa Catalinas bästa restauranger finns.

Passeig Marítim, eller som den egentligen heter Avinguda Gabriel Roca är inget område utan den stora motorvägen som följer havet, nedanför själva Palma. Här ligger flera av Palmas nattklubbar, mängder av restauranger, stora hotell men också ett löparspår där du passerar lyxyachter och glittrande hav på din löparrunda.

Portitxol. Går du längs med vattnet nedanför katedralen kommer du till ett av Palmas senaste vattenhål, hamnen Portitxol. Hamnen var förr i tiden ett fiskeläge, men har på senare tid omvandlats till ett trendigt kafé-, bar- och restaurangområde. Den gamla fiskarkänslan finns till stor del kvar och gör att området blir någonting mer än bara ett showroom för trendiga restauranger och kaféer. Portitxol är väl värt ett besök, gärna för en skaldjursmiddag eller en kväll med tapas och mycket vin.

Header
Subject
Body
Footer