Utflyktsmål, butiker & shopping i Madrid

Madrid

Turistinformationen, Oficina de turismo, finns på Plaza Mayor 3, Los Austrias, Metro Sol.

Museo del Prado, Paseo del Prado, Museo del Prado anses vara ett av världens främsta museer och har den största spanska konstsamlingen, med tavlor av bland annat Goya, Greco och Velázquez. Museet ligger nära Thyssen-Bornemisza. http://museoprado.mcu.es 

Museet Thyssen Bornemisza, Paseo del Prado 8. Konst från 1300-talet och framåt, med bland annat verk av Goya, van Gogh och Picasso. Konsten här var från början en privat samling, där av museets namn. Öppet tis-sön 10-19. www.museothyssen.org

Centro de Arte Reina Sofía, Calle Santa Isabel 52. Även den här en världskänd konstsamling med bland annat en av Picassos mest kända tavlor; skildringen av de tyska bombningarna av staden Guernica. Här hänger även tavlor av Dalí, Miró och Gonzalés. Gratis inträde på  lördag eftermiddag och söndag.  www.museoreinasofia.es

Plaza Mayor. Stort rektangulärt torg, omgivet av vackra fasader med målningar, utsmyckningar och lutande tak. En stor del av Madrids offentliga liv, som avrättningar, tjurfäktningar och parader, utspelades här en gång i tiden.

Parque del Retiro. Grönska och gammal arkitektur är fint komponerade i den här anrika parken. Ta en tur med roddbåt i parkens sjö, eller kom en helg när gatuartisterna uppträder.

Palacio Real, Calle de Bailén, www.patrimonionacional.es. Ett palats som byggdes för att överträffa alla andra palats i Europa. Utsmyckningar, marmor, guld och sammet. Palalacio Real har cirka 3 000 rum av vilka 50 är öppna för besökare.

Butiker och Shopping

Mellanbudgetshopping görs bäst på Calle Preciados och Calle Carmen, här finns flera internationella affärskedjor som Zara, El Corte Inglés och mindre affärer. Runt Plaza Mayor blir det mer elegant och originellt med små designaffärer och udda souvenirbutiker. Chueca är känt som trendigt gaykvarter, medan det blir mer elegant och exklusivt runt Salamanca. Calle Serrano har en del exklusivt designermode.

El Rastro, Calle Ribera de Curtidores, Metro La Latina, Embajadores. En enorm söndagsmarknad som är en 500-årig tradition i Madrid. Som det ska vara på en marknad: här får det mesta plats här, från antikviteter till t-shirts. Huvudgatorna är Calle Ribera de Curtidores och Calle de los Embajadores.

Centro Comercial la Vaguada, Avenida Monforte de Lemos 36, Barrio del Pilar. Madrids största shoppingcentrum med 350 butiker. Ligger en bit utanför Madrid men du kommer lätt hit med metro. Gå av på stationen som heter Barrio del Pilar. www.enlavaguada.com.

ABC Serrano. Calle Serrano 61 & Paseo de la Castellana 64, Salamanca, Metro Rubén Darío. En mer exklusiv shopping galleria i fem våningar med bland annat mode, sport, hantverk och smycken.

Museo del Jamón, Carrera de San Jerónimo 6, Huertes & Santa Ana, Metro Sol. Skinkor, ostar och korvar hänger på krokar eller vilar på hyllorna i en gammaldags barmiljö. Trots namnet är Museo del Jamón inget museum, utan en bar/affär som specialiserat sig på skinka. Prova gärna jamón serrano, den salta lufttorkade spanska skinkan.

Patrimonio Comunal Olivarero, Calle Mejía Laquerica 1, Chueca, Metro Alonso Martinez. En specialist på olivolja som har ett mycket brett utbud av spansk olivolja. De har även många egna sorter.

Header
Subject
Body
Footer