Utflyktsmål, butiker & shopping i Costa del sol

Malaga

Museo Picasso Malagas senaste museum öppnade hösten 2003 och är stadens stolthet. Även om du inte är konstintresserad får du inte missa det här museet. Picasso föddes i Malaga och är en av historiens största ikoner inom konsten.  När du besöker Picassomuseet förstår du varför. Mitt i gamla stan, i ett vackert 1500- tals palats skildras hela Picassos karriär genom mer än 200 tavlor, teckningar och skulpturer. Calle San Augustin 8, Malaga, www.museopicassomalaga.org.

Catedral de La Encarnación Malagas vackra katedral ligger i gamla stan. På kvällen är den extra vacker, då den är upplyst av strålkastare ser det ut som att hela katedralen glöder.  Innuti är katedralen en blandning av barock och renässans och bjuder på vackra utsmyckningar, framför allt koret imponerar. Calle Molina Lario, Malaga.

Mijas Är ett populärt utflyktsmål som ligger några kilometer norr om Fuengirola.  Mijas är en typisk spansk bergsby med sockerbitshus som ligger vägg i vägg. Förutom utsikten mot kusten finns här bland annat en vacker helgedomsgrotta,ett komiskt miniatyrmuseum och ett munkappell. Man kan se hela byn till fots eller från en åsna. Bäst är att åka hit sent på eftermiddagen när turistbussarna försvunnit. Då är tempot lugnare och du kan promenera mellan butikerna i lugn och ro.

Casares Bergsbyn Casares är med sitt dramatiska läge det perfekta vykortsmotivet. På långt håll ser byn ut som en klick vit färg som runnit ner i en klippskreva. Gatorna är extremt branta och det är svårt att förstå hur husen håller sig kvar på berget. Casares ligger cirka 16 km norr om Estepona.

Gibraltar är så pass litet som sex kvadratkilometer men har haft stor historisk betydelse. Gibraltar styrdes i mer än 700 år av morerna, som också planterade in de berömda aporna som bor där än i dag. 1462 återerövrade Spanien klippan men förlorade den 1704 till britterna. Gibraltar är än i dag en Brittisk koloni, den sista de har.  Allting på Gibraltar, från bussar och poliser till valuta, följer engelsk sed. Flera miljoner besökare kommer till den brittiska kronkolonin varje år. Gågatan Main Street kantas av brittiska banker, affärskedjor och inte minst pubar. Bara det vädret som är soligt och varmt avslöjar att du befinner dig i Spanien och inte England.

Gibraltars apor hittar man på toppen av klippan. Det finns tre sätt att ta sig dit, med bil, med linbana eller till fots. Om du går, se till att ha en bra karta, flera militära vägar är inte utmärkta på turistkartorna. Det är en lång och brant promenad men det bästa sättet att se växt- och djurlivet på.

En annan av Gibraltars berömda platser är Europa Point, den sista utposten mot Afrika. Det finns inte egentligen inte mycket att se där, bara en grusplan, en souvenirbutik och en privatägd fyr.  Ta dig till Gibraltar genom att åka AP -7 eller N-340 västerut från Malaga. I Spanien finns inga skyltar till Gibraltar förrän du är alldeles vid gränsen, följ skyltarna mot La Linéa istället. Från Malaga tar det cirka en och en halv timme.

Butiker och shopping

Shopping är kanske inte det första du tänker på när du ska bege dig till solkusten men storstaden Malaga bjuder på lika bra shopping som någon annan av Europas storstäder. Perfekt för dig som vill göra något annat än att ligga på stranden en dag.

Calle del Marqués de Larios Bred, modern gågata som sträcker sig från Malagas stora torg Plaza de la Constitucion. Gatan är proppfull av klädaffärer som ofta ser dyrare ut än vad de är. Shopping för de flesta plånböcker med andra ord.

Malaga Plaza Trevåningsgalleria i Malaga med öppen och ljus planlösning. Här finns förutom klädbutiker flera roliga inredningsaffärer och serie- och dataspelsbutiker. Calle Armengual de la Mota 12, Malaga.

Calle Carreteria, Calle Puerta Nuevo och Calle Caldereria Tre gator som slingrar sig in i en del av Malaga som först inte ser mycket ut för världen. Men i de smutsiga gränderna gömmer sig flera second Hand-butiker, inredningsaffärer och bokaffärer.

Marina Bañus Modern galleria i Marbellas lyxiga område Puerto Bañus med enbart klädaffärer. Shoppingsugna men trötta föräldrar kan låta barnen leka en stund i lekhörnan Camelot Park på översta våningen. Ramón Areces s/n Puerto Bañus, Marbella 

Header
Subject
Body
Footer