Utflyktsmål, butiker & shopping i Genève

Geneve

Fontänen Jet d’Eau, söder om Rhône vid Rive Gauche. Superfontänen Jet d’Eau är Genèves i särklass viktigaste symbol för staden. Den mäktiga fontänen sprutar 500 liter vatten 140 meter upp i skyn till en fart av sanslösa 200 kilometer i timmen.

Place des Nations, cirka 1 kilometer norr om tågstationen. Torget där en mängd internationella organisationer har sina huvudkontor. De allra flesta kontorsbyggnaderna är stängda för besökare, ett undantag är det europeiska FN-kvarteret. Rena himmelriket för alla som är intresserade av politik- och statsvetenskap. Du kan här gå en timmes lång guidad tur, utförd på något av de femton officiella FN-språken.

Katedralen St-Pierre i Gamla stan. Katedralen började utformas 1160, men under århundradena har man byggt till och från, vilket gjort att katedralens arkitektur är en salig blandning av epoker och stilar. Längst in till vänster finns både det som sägs vara Jean Calvins stol och möjlighet att klättra ett par trappsteg för att få en magnifik utsikt över stan. I närheten av katedralen finns Konsthistoriska Museet och Collections Baur med östasiatisk konst och keramik.

Les Pâquis, öster om Rue du Mont-Blanc. Spännande multikulturellt kvarter. Här är det fullt med allt från filippinska caféer till spanska tapashak – och tyvärr en allt mer omfattande sexindustri. Det blir lugnare ju längre norrut du beger dig.

Tågresa till Lausanne. Hoppa på tåget och bara 35 minuter senare befinner du dig i livliga Lausanne. Här finns prestigeuniversitet och därmed ett rikt studentliv, men även mysiga kvarter, fina promenadstråk och det bästa nöjesutbudet i landet efter Zürich. Detta är även hemort till IKEA-miljardären Ingvar Kamprad. 

Butiker & Shopping

Klockor. I Genève handlar allt om klockor. Från Schweiz kommer alla de kända märkena så som Tissot, Omega, Swatch, Rolex och Piaget. Det finns ändlösa märken urmakarna tillverkat och blivit experter på under de senaste århundradena. På Place Bel Air finns de dyrare klocksorterna.  Bucherer-butikerna är specialiserade på Rolex men för mer vettiga priser fråga efter tillverkaren Espace Temps. Tro dock inte att uren är billigare bara för att du befinner dig i Schweiz. Enda gången det går att komma undan för en mindre peng än i Sverige är när schweizerfrancen är låg.

Choklad Du Rhône Chocolatier, 3 Rue de la Confédération. Schweiz är inte bara kända för sina klockor. De är också kända för sin choklad. Du Rhône Chocolatier är en lyxig chokladbutik som drivs av hängiven personal som alltid är redo att ge dig råd inför chokladköpet.

Smycken. Genève kalas ibland för juvelernas hemstad och här finns något för varje smak – och plånbok. På lyxiga Rue du Rhône huserar det dyra och traditionella märket Gubelin, med egendesignade klockor, halsband och lösa stenar. Mindre kostsamt är Orfeo by Christ, nära Manor. I trendiga Carouge är smyckena av modernare snitt och tillverkade av regionala designers.

La Cité des Vins, 3 Rue de Coutance. Den 400 kvadratmeter stora lokalen huserar åttahundra schweiziska vinsorter, mestadels från Genève, allt ifrån brännvin till stora årgångsviner. Ägaren organiserar även provsmakning och kurser.

Loppmarknad i Plain de Plainpalais varje onsdag och lördag mellan klockan 08:00-18:00.

Header
Subject
Body
Footer