Utflyktsmål, butiker & shopping i Oslo

Oslo

Akershus fästning. Fästningen ligger nere vid havet, framför Rådhuset. Den byggdes av kung Håkon V 1299 och fick sitt eldprov då svenske hertig Erik belägrade den 1308.

Munchmuseet, Töyengaten 53. Edward Munch bilder hittar du i många norska konstmuseer men Oslo har även sitt eget Munchmuseum. Munch testamenterade nämligen ett stort antal konstverk till Oslo kommun.

Nasjonalgalleriet, Universitetsgatan 13. Landets huvudsamling av norsk och utländsk bildkonst. Här kan du följa norsk konst från 1700-talet fram till idag.

Astrup Fearnley-museet, Dronningensgate 4. Ledande museum när det gäller modern konst.

Holmenkollens skidstadion. Här ligger en stor del av den norska folksjälen, inte helt utan ett inslag av nationalism. Du kan ta hissen upp till toppen av tornet och rysa lite när du tänker på de som utan fruktan kastar sig ut härifrån med skidor på benen.
Norska operan. I april 2008 invigdes Oslos nya Operahus. Bara byggnaden i sig är värt ett besök för sin fantastiska extriör.

Slottet – och vaktavlösningen. Delar av slottet är öppet för besök under sommaren. En egen liten attraktion är vaktavlösningen på Slottsplassen. Var där klockan 13.30.


Butiker och shopping

Att shoppa i Oslo är inget som lönar sig ekonomiskt för en svensk. Många av de klädkedjor som finns i Sverige finns även representerade i Norge så att hitta billigare shopping som är orginell kan vara svårt. Oslo är dyrt men vill du kika lite och kanske köpa något finns tre shoppingcenter i centrala Oslo:

Oslo City. Det största shoppingcentrat i centrum nås med en gångbro från Centralstationen.

Paleet. Ligger på den stora gågatan Karl Johan.

Steen 6 ström. Det mest exklusiva köpcentrat i city. Många märkesaffärer. Smakfullt och ganska dyrt.

Mer spännande än ett köpcentra är de småbutiker av mer personlig prägel du hittar i stadsdelen Grünerlökka. Markeveien är en bra utgångspunkt.

Header
Subject
Body
Footer