Resguide Norge: Det vänliga grannlandet med det unika fjordlandskapet

Norge

Norge är vår vänliga granne i väst. På många sätt påminner Sverige och Norge om varandra. Vi har ju trots allt tillhört samma land en gång i tiden.

Den norska naturen är till stora delar lik den svenska förutom en helt avgörande detalj. Norges fantastiskt vackra och helt unika fjordlandskap. Fjordlandskapet sträcker sig längst hela kusten, från norr till söder och lockar årligen mängder av turister som vill uppleva den unika naturen. Du kan färdas  längst hela kusten med båt, antingen med snabbåt om du reser lite kortare avstånd eller med Hurtigruten som som trafikerar hela sträckan från Bergen i väst till Kirkenes i norr - ofta kallad världens vackraste båtresa. En av de finaste sträckorna går från Svolvaer i Lofoten till Tromsö.Norr om Bergen ligger Sognefjorden som är över 20 mil lång. En av världens längsta fjordar.

Norge är fyllt av spännande städer och mindre orter. Den rika oljestaden Stavanger är både fin och trevlig, universitetsstaden Trondheim kan skryta med vackra Nidarosdomen och ytterligare norröver ligger Tromsö, en stad med ett spännande utevli och det världsberömda Mackölet. Men vackrast av alla de norska städerna är nog ändå Bergen. Ta bergbanan upp till toppen, se staden från ovan och bara njut av den fantastiska utsikten. Husen i hamnen byggdes under Hansatiden och är en del av Unescos världsarv. 

Norges huvudstad Oslo är en glad, livlig stad, framför allt på sommaren då allt fler turister hittar hit för varje år som går. Stadens nya, eleganta opera har blivit en ny samlingspunkt i Oslo för både stadens egna invånare och för turisterna.
Header
Subject
Body
Footer