Områden och stadsdelar i Rom

Rom

Rom breder ut sig över 7 kullar ovanför floden Tibern.

Capitolium är Roms historiska medelpunkt och den viktigaste av Roms sju kullar. Förr i tiden tog sig folk hit för att besöka tempel och tillbe Jupiter Capitolinus, Minerva och Juno. Passa på att promenera på den vackra Piazza Il Campidoglio på kullens topp som du når via Cordonatas fina trappsteg. Platsen är signerad Michelangelo. Runt år 1530 fick han i uppdrag av påven Paulus III att skapa något vackert och imponerande. Resultatet blev bland annat stadshuset Palazzo Senatorio. Utsikten från dess torn anses vara den bästa i stan.

Piazza Venezia & Vittoriano Torg där tempot är uppskruvat. Här möts hela sex vägar och Roms mest uppseendeväckande monument höjer sig över trafik och gångtrafikanter.  Vittoriano är en okritisk hyllning till den italienska republiken och dess första kung Vittorio Emanuelle II. Marmorvitt, kitchigt och sanslöst stort.  Monumentet stod färdigt 1911.

Il Palatinos. Under långa tider var Il Palatino Roms centrum. Här byggdes vackra palats, tempel och patriciervillor och här bodde kejsare och rika köpmän.  Folk begav sig till Forum Romanum vid kullens fot för att handla och byta skvaller. I nordväst byggdes Colosseum för att roa massorna. Hästkapplöpningar med vagn arrangerades på närbelägna Circus Maximus. I dag är allt en enorm backspegel mot stadens kejserliga storhetstid. Fortfarande en av de mest populära platserna för turister att besöka.

Quirinale är Roms högsta kulle och är belägen mellan järnvägsstationen och Vatikanen. Här finns Berlusconis pampiga presidentpalats. De medeltida gatorna ringlar från palatset mot Fontana di Trevi. 

Tridente är fyllt av bra shopping och vackra torg. Paradgatan heter Via del Corso. Följ denna från Piazza del Popolo och du når Italiens politiska hjärta med underhuset Palazzo di Montecitorio och Palazzo Chigi där premiärministern har sitt kontor. Vid Via Condotti finns exklusiva butiker och det berömda Café Greco där Casanova och Baudelaire tillhörde stamgästerna. Promenera vidare mot Piazza di Spagna och Spanska Trappan. Torget är en av sommarens mysigaste samlingsplatser för folk som bara vill titta på folk och slappna av en stund. Spanska trappan badar oftast av vackra blommor och har fått sitt namn från den Spanska Ambassaden som ligger i närheten.

Vittorio Veneto är Roms mest berömda gata som sträcker sig mellan Quirinale och Villa Borghese. Här är det mesta väldigt dyrt, allt från hotellen till kaféerna. Men sagolikt vackert är det.

Piazza Della Rotonda är beläget några kvarter söder om Via del Corso. Här står det gamla romarrikets Pantheon.

Campo De Fiori ligger mellan Piazza Navona och Tibern. Området är fullt av smala gränder och kullerstensgator som alla mynnar ut i Piazza Campo de Fiori. Ett vackert torg med en bullrig matmarknad och färgrika restauranger. Tidigare plats för offentliga avrättningar. Testa restaurang Sora Margherita för den ultimata blandningen av italiensk och orientalisk kokkonst.

Trastevere kan anses vara det Södermalm är för Stockholm. Trendiga bohemkvarter på floden Tiberns vänstra strand. Jazzklubbar, studentställen och prisvärda restauranger. Invånarna här anser sig själva vara de äkta romarna. Santa Maria i Trastevere är en av Roms äldsta kyrkor.

Vatikanen. Fylld av mystik och religion. Påve, Peterskyrka och Michelangelos Sixtinska kapell, men också världens minsta stat med 400 invånare och allt på en kvarts promenadavstånd. Vatikanen har egen euro, frimärken, post, armé, järnvägsstation och snabbköp. Folket söker sig hit på söndagar då påven hälsar pilgrimer från sitt fönster och på onsdagar då en stor, allmän mottagning äger rum på Petersplatsen.

Header
Subject
Body
Footer