Till, från och hur du tar dig runt i Amsterdam

Amsterdam

Res till Amsterdam


Amsterdams flygplats, Schiphol Airport, är en av världens största flygplatser och många gånger även utsedd till en av världens bästa. Här är det lätt att hitta eftersom flygplatsen bara består av en enda terminal.

Snabbaste sättet att ta sig in till centrum härifrån är med tåg. Schiphol Airport Rail Service tar dig till Centraal Station på 20 minuter. Tågen avgår var 10:e minut. Vill du åka buss kan du ta Connexxion Airport Hotel Shuttles som stannar vid 50 av innerstans hotell. Smidigt för gäster och resenärer till centrum.

Taxi till centrum kostar cirka 35 euro.

Schiphol Airport Service, www.9292ov.nl, Connexxion Airport Hotel Shuttle, www.airporthotelshuttle.com.

Ta dig runt i Amsterdam


Kollektivtrafiken i Amsterdam kör av GVB. Deras huvudkontor ligger mittemot Centraal Station, på Prins Hendrikkade108–14, och här kan du köpa biljetter till all kollektivtrafik. Det bästa sättet att ta sig runt i Amsterdam är med spårvagn och buss. Tunnelbana är bästa färdmedlet om du ska ta dig till förorterna i söder och öster. Sök information om avgång och ankomst för alla transportmedel via den lysande hemsidan www.9292ov.nl. GVB: s huvudkontor ligger vid Centraal Station, www.gvb.nl.

Biljetter
Biljetter heter strippenkaarten. Köp remsa på GVBs kontor, post, järnvägsstation eller i livsmedelsaffär. Du måste stämpla biljetten på varje buss- eller spårvagnsresa. Amsterdam är indelat i fem olika zoner. Det mesta av innerstan ryms inom Centrum Zone. För varje zon används två biljettenheter, för resa över två zoner stämplar du tre. Barn 4–18 år åker till reducerat pris. Under 4 år reser barn gratis.

Spårvagn & buss
Spårvagnar och bussar är det smidigaste färdsättet i innerstan. Kartor över spårvagns- och bussnät finns vid hållplatser och ofta även ombord. Trafiken startar 06.00 mån–fre, 06.30 lör och 07.30 sön.
Nattbussar är linjerna 71–79. Alla utom 79 går till Centraal Station. Trafik mån–fre 01.00–05.30 och till 06.30 på helger.

Båtar
Varför inte göra en upplevelse av att ta sig fram i staden. Upplev den från sin bästa sida, på någon av kanalerna. Båt för 1–8 personer kostar ca 85 euro för första 30 minuterarna, därefter 40 euro för 15 minuter. Boka i förväg. Stationsplein 8. www.water-taxi.nl.

Canal Bike Om du inte vill åka taxi så kan du ta dig fram för egen kraft på kanalerna.  1–2 personers båt kostar 8 euro per person, 2–4 personers kostar 7 euro per person. En deposition på 50 euro tillkommer. Weteringschans 24, södra kanalbältet, www.canal.nl. Öppet sommar 10.00–18.00.

Hyrcykel
I Holland är ett av de vanligaste sätten att ta sig fram med cykel. Gör som invånarna själva och förlita dig till pedalkraft däck. Amsterdam, precis som hela Holland, är platt och perfekt för cykelturer. Nästan alla vägar har cykelfiler. Att hyra cykel kostar 7–10 euro per dag. Ofta krävs också en depositionsavgift på 25–50 euro.
Header
Subject
Body
Footer