Utflyktsmål, butiker & shopping i Aten

Utflyktsmål

Akropolis Akropolisklippan, som höjer sig 150 meter över havet, har haft en huvudroll i Atens historia sedan bronsåldern. Då fanns det inget tempel här, utan en åtta meter hög försvarsmur i sten och innanför den troligtvis också ett palats. Sakta men säkert började Akropolis bli centrum för kulten av gudinnan Atena. På 600-talet f Kr byggdes stora doriska tempel och statyer till hennes ära uppe på klippan. Men ett katastrofalt  krig förstörde allt. 480–479 f Kr brände och ödelade fienden, perserna, allt.

Perikles blev den Atenpolitiker som tog tag i förödelsen och drog i gång ett stort restaurerings- och uppbyggnadsprogram för Akropolis och hela Aten. På Akropolis kan du bland annat besöka:
1. Parthenon, Akropolis huvudtempel, som är tillägnat gudinnan Atena, som enligt myten blev stadens skyddsgudinna i rivalitet med havsguden Poseidon. Poseidon skapade den första hästen men Atena sägs ha skapat det första olivträdet. Atenarna ansåg att olivträdet var överlägset hästen och därför korades Atena till vinnare.
2. Erechtheion. Det var här havsguden Poseidon gjorde ett bestående märke i berget med sin vassa treudd. Det var här Atena planterade världens första olivträd i kampen om Aten. Olivträdet förstördes av perserna men legenden säger att det mirakulöst började gro på nytt. Akropolis är under sommarhalvåret öppet dagligen 8.00–19.30.

Panatenska stadion byggdes av Lykourgos 330–329 f Kr. På 100-talet e Kr fräschades stadion upp av romarna, fick sittplatser i marmor och kom att användas till ceremonier och olika blodiga spektakel där vilda djur fick slåss mot varandra. I dag ligger här en, som man förmodar är trogen, kopia som byggdes till första olympiska spelen i modern tid, som hölls i Aten 1896. Inför olympiaden i augusti 2004 fräschades arenan upp ytterligare. Ligger på Konstantinou, bakom Nationalparken, metro Akropoli eller spårvagnen från Syntagma till hållplatsen Zappion.

Lycabettus (Lykavittos) är Atens högsta punkt med sina 273 meter över havet och ligger nordost om stadsdelen Kolonaki. Från Lycabettus har du den absolut bästa utsikten över Aten och Akropolis. Härifrån kan du se Pireus och till och med havet och ön Salamis. På toppen av kullen finns Agios Giorgios-kapellet, ett kafé med enklare mat och en dyr restaurang. Bergbana från Kolonaki går varje halvtimme dagligen 09.00–23.45. Att promenera upp tar bara 15–20 minuter. Fri entré till toppen.

Museet för kykladisk konst Ett litet museum, men också ett av Atens mest spännande. Museet innehåller en unik samling konstföremål från ögruppen Kykladerna (Delos, Mykonos, Paros, Naxos etc). Tidsepoken sträcker sig ända från 4000 f Kr till 700 e Kr. Vaser, brons, glas och marmor, fotografier och framför allt de förunderligt vackra figurinerna i olika storlekar visas. De flesta av figurinerna har hittats i gravar.  Neofytou Douka 4, metro Evangelismos eller Syntagma.

Nationalparken Här finner du skugga och ro från stadens puls. Kanske lockar en promenad, en stunds vila och en titt på ankorna eller kanske en lekstund i lekparken. I parken ligger förutom Parlamentet en märklig byggnad med antika referenser, som kallas Zappeion och ritades av den danska arkitekten Theophilus Hansen. Framför Zappeion är det utomhuskonserter på somrarna och öster om huvudbyggnaden ligger en byggnad med en ansedd gourmetrestaurang som heter Aigli, en utomhusbiograf och den sommaröppna nattklubben Bedlam. Parken ligger mitt i stan, mellan boulevarderna Leof Vas Amalias, Leof Vas Sofias, Irodou Attikou och Leof Vas Olgas, metro Syntagma.

Shopping och butiker

Atens Oxford Street, Atens Strøget eller Atens Drottninggatan stavas Ermou. Hit ska du ta dig om du vill handla kläder, skor och accessoarer enligt dagens mainstreammode. Här ligger de flesta stora europeiska märkesbutikerna och varuhusen sida vid sida: Zara, Accessorize, Lacoste, Marks & Spencer, Mango, Mary Lides, Hondos Center med mera. Metro Monastiraki eller Syntagma.

Är du ute efter mat, dryck och liknande är det Central Market, Atens saluhall, och kvarteren runt omkring, som gäller. Saluhallen ligger på Athinasgatan mellan Omonia och Monastiraki. Själva saluhallen har en stor avdelning för kött och en för fisk. När du är på semester i Aten är det kanske inte så troligt att du handlar här och tar med dig i resväskan hem men promenera igenom saluhallen och observera: det är en resa tillbaka till en tid som en gång var. Metro Omonia eller Monastiraki.

Kolonaki är Atens trendigaste shoppingområde. Här finns gott om märkesboutiquer och när du behöver en paus finns kaféer och barer där du kan beundra dina inköp och spana in Atens rika och berömda. Kläder och skor dominerar utbudet. Utgå från Platia Kolonaki och promenera sedan parallellgatorna Skoufa och Tsakalof mot nordväst. Här hittar du de kända märkena Sisley, Diesel, Benetton, Guess med flera, och budgetaffärer som Zara och Accessorize. Du hittar även många små, spännande och dyra konceptbutiker. Metro Syntagma eller Panepistimio.

Header
Subject
Body
Footer