Till, från och hur du tar dig runt i Aten

Flyg.
Atens nya flygplats invigdes 2001 och heter Eleftherios os Venizelos os eller Athens International Airport.  Den nya flygplatsen är en enorm förbättring jämfört med den äldre flygplatsen. I dag avgår alla passagerartrafik från en och samma terminal. Flygplatsen ligger 33 km nordöst om Atens centrum. Härifrån är det nära till Rafina där du kan ta färja över till bland annat ön Andros. För att ta dig runt själv i Aten med omnejd, finns möjligheten att hämta upp hyrbil på flygplatsen. Passa på att boka din hyrbil hos oss.
För övrig information om flygplatsen, Besök: www.aia.gr.

Båt
Många människor flyger till Aten för att sedan resa vidare ut i den grekiska övärlden. Detta gör du enklast från Pireus, Atens hamnstad som är centrum för all färjetrafik i Egeiska havet. Båtarna går huller om buller ut i övärlden. Det finns mängder av bolag som kör båtar och tidtabellerna ändras konstant flera gånger per säsong. Du kan själv besöka olika färjebolags hemsidor för att se uppdaterade tidtabeller men det enklaste sätet att veta när nästa båt avgår är att bara bege dig ner i hamnen. Här har alla bolag små kontor där de ständigt uppdaterar tidtabellerna på griffeltavlor. Du behöver sällan vänta mer än 30 minuter på nästa båt beroende på vilken ö du ska åka till. Dina biljetter köper du antingen i Aten eller på kontoren i Pireus. Det finns ingen anledning att förboka biljetter om det inte är så att du vill resa i sovhytt.

Till flygplatsen.
Det finns sex olika flygbusslinjer mellan flygplatsen och olika delar av Aten. E95 går till Syntagma i centrum. E96 går till Pireus. Ändhållplatsen i Pireus heter Platia Karaiskaki/Tselepi Square och ligger vid hamn C några hundra meter söder om tunnelbanestationen i Pireus. Det är från hamn C som de flesta båtarna avgår. Biljetten köper du av busschauffören, i små vita kiosker som finns vid vissa busshållplatser, i tidningskiosker eller i tunnelbanan. Till Syntagma tar bussresan cirka en timme, till Pireus ungefär lika länge.
På flygplatsens hemsida, www.aia.gr, kan du ladda hem tidtabeller för flygbussarna. En biljett kan efter flygbussresan användas på alla kollektiva färdmedel under 24 timmar från det att den stämplades, vilket du gör på bussen. Observera att biljetten enbart kan användas en gång till och från flygplatsen.

Ta dig runt i Aten

Tunnelbana
Det smidigaste sättet att ta sig runt i Aten är med all säkerhet tunnelbanan, metron. Syntagma är huvudstationen för tunnelbanans tre olika linjer:
Linje 1, den gröna linjen (kallas också ISAP), går från Kifissia i norr, via Omonia och Monastiraki i centrum till Pireus i söder.
Linje 2, den röda linjen, går från Agios Antonios i nordväst via Omonia och Syntagma i centrum till Agios Dimitrios i sydost.
Linje 3, den blå linjen, går från Egaleo via Syntagma till Atens flygplats i nordost. Detta är det överlägset snabbaste sättet att ta sig från centrum till flygplatsen.
Officiell hemsida för Atens tunnelbana är www.ametro.gr. Se annars en karta över tunnelbanesystemet här: Atens tunnelbana >>
Till vanliga stadsbussar och trådbussar köper du biljetter i tidningskiosker eller i speciella bussbiljettkiosker och stämplar i bussen. Turistbyrån har en gratis busskarta med Atens alla linjer.

Spårvagn
Spårvagnen blev klar till sommar OS i augusti 2004. Den är mycket fräsch och bra att åka med. Du kan åka från Syntagma ända till Faliro i Pireus och till Vouliagmeni på Atens Riviera. Om du är intresserad av ett stycke riktig Atensk historia ska du ta linje 1 eller 2 och kliva av vid hållplats Zappio. Här är det nära till Panatenska stadion (Panathinaikos), där hölls de första olympiska spelen 1896.


Taxi
Atens taxichaufförer har mycket dåligt rykte och det med rätta. De har en vana att lura turister och inte köra dem dit de vill.
För att inte bli svindlad, acceptera aldrig fast pris, kräv att chauffören slår på taxametern. Om du får höra att taxametern är »trasig«, ta en annan taxi.

Header
Subject
Body
Footer