Sol och bad i Aten

Egina är Atenbornas närmaste utflyktsmål i övärlden. I Egina stad dominerar de grekiska turisterna, främst Atenborna. Hit kommer man med snabbåten från Pireus för att äta färsk fisk och skaldjur, shoppa och dricka kaffe på hamnpromenaden. Egina stad har en atmosfär av det gamla Grekland över sig med traditionella kaféer, fiskmarknad och hästskjutsar. Men den nya tiden finns också representerad av trendiga barer och boutiquer och mycket biltrafik på de trånga stadsgatorna.

Höga berg sluttar sakta ner mot havet. Halvvägs ner tar grönskan vid, till stor del bestående av vackra pistagelundar. Pistagenötterna är kända som Greklands bästa och säljs i allt från säckar till små presentförpackningar praktiskt taget överallt. Från Pireus tar det 1 tim 15 min med ordinarie färja, 35 min med snabbfärja.

Poros är den största ”svensk ön” i Atens närmsta skärgård. Svenskar, norrmän och danskar dominerar bland de utländska besökarna. En del barer och klubbar har därför övergått till svenska på reklamskyltarna som hänger lite här och där. Inte så autentiskt grekiskt men perfekt för dig som vill komma från storstaden ett tag.

Hydra En magisk plats med smala gränder, en allé med pinjeträd och klapper av åsnehovar.  Fyra åsnor skrittar fram så att pinjebarren yr från den vitmålade stenläggningen, djuren spritter ryckigt fram mellan husväggarna i den trånga gränden. Från Pireus tar det 3 tim 30 min med ordinarie färja, 1 tim 45 min med snabbfärja

Spetses är den ö i Argo-Saroniska arkipelagen som ligger längst bort från Aten. Här är allt blåare och vitare, havet saltare och klarare, horisonterna mer avlägsna och himlen större. Spetses har mer känsla av ytterskärgård än Egina, Poros och Hydra. Att sitta på ett kafé i Dapiahamnen och äta meze och dricka en öl är en upplevelse i sig. Gamla fasader, runda kullerstenar.  Färjor kommer och går och havet skummar. Pireus tar det 4 tim 30 min med ordinarie färja, 2 tim 15 min med snabbfärja.

Header
Subject
Body
Footer