Områden och stadsdelar i Aten

Syntagma Det moderna Atens centrala punkt är Syntagma. Vid torget ligger ståtliga Hotel Grande Bretagne och parlamentet som från början var Greklands kungliga slott. Den okände soldatens grav bevakas av elitsoldater klädda i kort vit bomullskilt, vita sockor och fina tofsskor. I området runt Syntagma ligger också flygkontor, banker, dyrare kaféer, busshållplatser, posten och turistinformationen.

Omonia Omoniaplatsen är en sexvägskorsning och en av Atens största trafikknutpunkter. Här finns både tunnelbanestation (linje 1 och 2) och busshållplatser. Omoniaplatsen är därmed mer något nödvändigt ont än en vacker plats du besöker för att ha det trevligt. Runt Omonia är stadskvarteren ganska tråkiga men missa inte nyrenoverade Platia Kotzia på Athinas söder om Omonia. Athinasgatan går från Omonia ner till Monastiraki. Kotzia är ett nyrenoverat torg med fontän i 1800-talsstil. En annan höjdpunkt på Athinas är Central Market, en stor saluhall för kött, fisk och grönsaker.

Plaka, Atens mest populära turistkvarter, började byggas på 1400-talet under den bysantiska tiden i Aten. Området kallas även ibland för gamla Aten. De flesta turister rör sig på gågatorna Kydhathineon och Adrianou och kring torgen Platia Filomousou och Platia Agoras. De slingriga smågatorna bryter mot det moderna centrums räta vinklar och raka gator. Plakas gränder, är fulla av tavernor, restauranger, barer, nattklubbar och souvenirbutiker.

Atens centrum kallas de tre parallella boulevarderna: Akadimias, Leof Elef Venizelou (som också kallas Panepistimiou) och Stadiou. Dessa är belägna mellan Omonia och Syntagma och det här är den stojigaste och smutsigaste delen av Aten. Bilarna rusar upp och ner för boulevarderna från soluppgång till midnatt. Vissa restauranger är öppna dygnet runt. Det är detta Aten som många inte tycker om; det bullriga, avgasmättade, hektiska.

Men det finns vackra byggnader här också att beundra. På Leof Elef Venizelou ligger Atenska trilogin, som bjuder på välbevarade exempel på 1800-talsarkitektur. Trilogin består av Universitetet som byggdes 1839–50, Vetenskapsakademin som byggdes 1859–87 och Nationalbiblioteket som byggdes 1885–91. Byggnaderna är för övrigt ritade av två danska antikinspirerade arkitekter, bröderna Hans Christian Hansen och Theophilus Hansen.

Mellan Syntagma och Omonia finns Atens mest livliga shoppingstråk, Ermou. En gågata med alla de stora internationella varumärkena. Här shoppar du främst kläder och skor.

Anafiotika ligger precis ovanför Plaka, vid foten av Akropolis. En plats fylld av små, vita idylliska hus. Detta är en by mitt i storstadens brus. Fylld med konstnärsateljéer, små bostadshus, katter och ört doftande planteringar – och med en enastående utsikt över den moderna staden och Lycabettus.

Monastiraki är ett litet torg med tunnelbanestation och ett kvarter som är centrum för sju hektiska basargator. Monastiraki är förfallna 1800-talsvillor, traditionella kaféer, en del nya barer, Atens antika marknad (agora) och det skräpiga Platia Avyssinias, som är belamrat av begagnade möbler.
Här möts Europa och främre Asien och skapar en skön mångkulturell atmosfär. Det känns mer som om man befinner i Turkiet eller Mellanöstern än i Europa. I denna jättebasar hittar man allt. Till doften av rostad majs och ljudet av en positivspelare som spelar och sjunger med skrovlig röst kan man strosa runt och fynda på loppmarknaden. Mest kommers är det på söndagsförmiddagar.

Psyrri är en stadsdel som på vardagarna är ganska tråkig men på kvällar och helger lever upp till ett trendigt nöjeskvarter. De trista affärerna med husgeråd och trädgårdsredskap är utbytta mot barer, dansgolv, jazzklubbar, diskon och små trendiga barer med excentrisk inredning. Väl värt ett besök för den som är sugen på att uppleva Atens nattliv.

Exarhia studentkvarter med en intellektuell, konstnärlig och avslappnad stämning. Här hittar du mängder av bokaffärer, kaféer, musikklubbar och tavernor, där de unga Atenborna och stadens studenter engagerar sig i debatter, diskussioner, dricker kaffe och lyssnar på musik. Exarhia som stadsdel är en skön blandning av trånga gator med små butiker och många kebab- och gyrosställen.

Kolonaki är Atens förmögnaste stadsdel. I Atens Östermalm ser du välklädda Atenbor som shoppar i exklusiva boutiquer. Här finns de dyraste mest eleganta kaféerna och de mest högklassiga konstgallerierna och det vackra Lycabettus, Atens högsta kulle, som du kommer till via en smal väg eller med bergbanan (funicular). Områdets folkliv cirklar framför allt kring det lutande Platia Kolonaki omgärdat av kaféer och gatan Skoufa där märkesbutikerna ligger tätt. Från Syntagma tar du dig hit med hjälp av den stora paradgatan Vassilisis Sofia. Här ligger Benakimuseet, Bysantinska museet och Krigsmuseet. På en tvärgata, Neofytou Douka, ligger också ett av Atens allra bästa museer, Goulandris museum för kykladisk konst.

Pangrati och Mets. Två områden som känns mycket fridfulla. Här pågår vardagslivet för fullt för skomakare, mekaniker och byggutrustningsförsäljare. Du har närvaron av Arditosberget intill Panatenska stadion, mängder av små tavernor som kantar gatan Imitou och Ilias-torget.  En underbar grönska, blomstrande balkonger och terrakottakrukorna. Här finns också Proto Nekrotafio, den berömda kyrkogården.
Header
Subject
Body
Footer