Resguide Grekland: vitkalkade hus, ljumna vindar och klart badvatten

Grekland

Det var i Grekland den moderna formen av politik och demokrati en gång i tiden utvecklades. Här föddes också de flesta vetenskaper, stadsarkitekturen och även litteraturen. På grund av detta går det inte att nog många gånger påpeka hur betydelsefullt landet varit för den västerländska kulturen.

Men idag är det inte på grund av allt detta som vi älskar att besöka Grekland. De flesta av oss förknippar Grekland med dess övärld.  Hit kommer årligen mängder av turister som reser från ö till ö och upptäcker något unikt på varje plats, stor som liten. En egen värld av spännande natur, arkeologiska lämningar, gränslös avkoppling, vitkalkade hus med blåa knutar och sagolika badvikar med Europas klaraste badvatten. De flesta turister besöker två av de största öarna, Rhodos och Kreta.

Det är inte bara Greklands övärld som är vacker, även resten av landet är fantastiskt. I norr är landet täckt i grönska och här finns gott om vandringsleder. Här finns till och med berg med snö som gör det möjligt för skidåkning. I söder är landskapet betydligt plattare och klimatet mycket torrare. Hälften av landets befolkning, närmare 10 miljoner, bor i den bullriga huvudstaden Aten.
 
Grekland har också mycket gemensamt med Asien. Maten påminner mer om den från Mellanöstern (baklava, kebab/gyros, vinbladsdolmar) än den Europeiska, och musiken är vemodigt österländsk.

Header
Subject
Body
Footer