Till, från och hur du tar dig runt i Paris

Paris

Flyg till Paris

Flyger du till Paris från Skandinavien landar du troligtvis på någon av Paris två största internationella flygplatser: 

Roissy-Charles-de-Gaulle är den största av Paris internationella flygplatser. Flygplatsen ligger 3 mil nordost om centrum. Du kan ta dig in till centrum med AirFrance bussar var 15: e minut. Resan tar 35 – 50 minuter och har som slutstation Porte Maillot och Place Charles-de-Gaulle. Det går även bussar till Gare Montparnasse och Gare de Lyon var 30 minut. Vill du ta dig fram ännu snabbare kan du åka pendeltåg, RER, till Gare du Nord. Resan tar endast 40 minuter. Tågen avgår var 15: e minut. Information, www.paris-cdg.com.

Taxi in till centrum kostar ca 30-50 euro och resan tar ca 30 – 60 minuter.

Orly. Här landar och lyfter både internationella samt inrikes flyg. Flygplatsen ligger knappt två mil söder om centrum. Hit flyger bland annat lågprisflygbolaget Norwegian från Stockholm, Arlanda, Köpenhamn och Oslo. Orly-Sud är den delen av flygplatsen som har i huvudsak utrikesflyg. Härifrån tar du dig enkelt in till Invalides och Montparnasse i innerstan med hjälp av AirFrance bussar. Dessa går var 15: e minut och resan tar 35-40 minuter. Information, www.paris-ory.com

Taxi till centrum tar 20–40 minuter och kostar 16–26 euro

Ta dig runt i Paris

Biljetter
RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) är det samlade namnet för Paris kollektivtrafik. Paris transportnät är indelat i åtta zoner. Centrum får plats i zon 1 och 2. RATP-biljetter är gångbara på alla kollektivtrafik: buss, tunnelbana och pendeltåg och kostar ca 2 euro. Ett Tiohäfte, ett ”carnet”, kostar ca 11 euro. ParisVisite finns som tredagarspass och gäller för zon 1-3 för ca 19 euro och som femdagarspass för ca 27 euro. Mer gynnsamt är Coupon Hebdomadaire som är giltigt mån–sön i zon 1–2 för 16 euro. Information:  www.ratp.fr.
Tunnelbana
Metro. Billigt, snabbt och smidigt. Tunnelbanan körs mellan 05.30–00.40. Slutstation och nummer finns angivet på tågen.

Karta över Paris tunnelbana >>

Pendeltåg
RER Pendeltåg kompletterar tunnelbanan. Fem linjer, A,B,C,D och Eole. Går mellan 05.30–01.00.

Båt
Ett härligt sätt att upptäcka Paris är från vattnet. Passa på att åka med någon av flodbussar, Batobus, som åker på Seine. Stannar var 15–20 minut vid bland annat Eiffeltornet, Musée d’Orsay, Louvre och Champs-Elysées. Trafik på Seine jun–sept, enkel biljett 2,50 euro per stopp. Endagarspass 11 euro, tvådagarspass 13 euro. Billigare biljetter och pass för studenter och barn. www.batobus.com.

Cykla
Precis som många andra europeiska städer har Paris ett system med offentligt stationerade cyklar som du kan hyra. De automatiserade cykelstationerna finns lite varstans på trottoarer och torg. Du drar ditt betalkort i automaten, lossar en cykel och kör iväg. Information: www.velib.paris.fr.

Taxi
Taxi i Paris är dyrt och chaufförerna är inte alltid hjälpsamma. Åker du taxi inom centrala Paris brukar detta kosta ca 6–12 euro. Minimiavgiften är 5,10 euro. Dessutom brukar det tillkomma en avgift för skrymmande bagage.

Header
Subject
Body
Footer