Områden och stadsdelar i Paris

Paris

Paris innerstad är indelat i något som kallas arrondissement. Det vill säga distrikt. Innerstaden består av 20 stycken av dessa arrondissement som kan vara lite förvirrande för besökaren att lära sig. Det kan vara lättare att konstatera att floden Seine delar centrum i två delar och i mitten balanserar två små öar.
 
Öarna Ile de la Cité: Här finns några av de symboler som starkast representerar Paris. Notre Dame, filmbron Pont Neuf och La Conciergerie där Marie-Antoinette väntade in att bli dödad av giljotinen. Ile St-Louis: grannön i väster är olik sin granne. Här finns vacker arkitektur, smala gator och några av Paris mest exklusiva bostadsområden.

Högra flodstranden Här finns det Paris som vi känner igen från ett vykort. Här finns de breda boulevarderna, museer och palats, Montmartres gränder och bakgator.

Södra flodstranden Här finns universitetet Sorbonne och Eiffeltornet.

Place de la Bastille Har alltid skapat en gräns mellan dåtid och nutid, mellan den sprudlande innerstan och ytterområdenas proletära kretsar. Idag visar torget början på Rue Sant Antoine som sedan glider över i Napoleons långsträckta Rue de Rivoli. Följ den till slutet vid Place de la Concorde och du har bokstavligen stora mängder av det historiska Paris framför dig.

Les Halles Ligger bortom Bastiljen och här har mängder av livsmedel bytt ägare genom århundraden. Marknaden grundades redan 1181 men 1969 flyttades den till förorten Rungis. I stället byggdes affärsgallerian Forum des Halles, som inte blivit särskilt populärt. Här hittar du affärer, snabbmatsställen och en av Paris livfullaste tunnelbaneknytpunkter.

Palais de Louvre och Jardin des Tuileries gör sällskap med både Seine och Rue de Rivoli. Tillsammans bildar de citys hjärna och lunga. Louvren får en grön och nykrattad förlängning i och med Tuilerieträdgårdarna bort mot Place de la Concorde.

Place de la Concorde är Paris största torg. Vyn sträcker sig från Louvren i väster till Triumfbågen i öster, till De la Madeleine-kyrkan i norr och Assemblée Nationale på andra sidan av Seine. Här dog Marie Antoinette och Louis XVI av giljotinen. På 1800-talet försågs torget med ytterligare utsmyckning: en obelisk från Luxor, gatlyktor och fontän.

Champs-Elysees Paris paradgata stakar skrytsamt ut vägen i riktningen mot Triumfbågen och Place Charles-de-Gaulle. Här firar fransmännen nationella segrar, krigsslut, fred och VM-triumfer i fotboll. Längst gatan finns dyra modebutiker som Jean-Paul Gaultier, Chanel och Louis Vuitton. Lyxiga hotell samt eleganta restauranger och nattklubbarna Lido och Queen.

Montmartre Smala gränder och trappbelagda prång. Paris mest omtalade konstnärskvarter ligger här på stans högsta höjd. Place Emile-Goudeau har haft hyresgäster som Braque, Picasso och Juan Gris. Här finns kyrkan Sacré Coeur och Place du Tertre med alla hötorgsmålare, torghandlare och turister. Trevligare och mer autentiskt känns det på Rue des Abbesses, rue de Martyrs och rue Lepic.

Eiffeltornet och Hotel des Invalides Två av Paris kaxigaste byggnadsprojekt ligger rakt över Seine från Place de Concorde sett. Officiellt heter området sjunde arrondissementet.

Montparnasse Konstnärs- och författarkvarteren som är liktydiga med Henry Miller, Chagall och Picasso. konstnärerna flyttade hit när hyrorna blev för höga i Montmartre. Idag går man hit för klassiska kaféer som Le Dôme, La Coupole, Le Select och La Rotonde.

La Defense är Paris futuristiska Manhattan som har placerats precis i på stadens förstu. Här får du lätt känslan av befinna dig i en overklig stad. hela 100 000 personer arbetar här och 35 000 bor i skyskraporna. La Defense har till och med sin egen triumfbåge.
Header
Subject
Body
Footer