Mat, dryck och nöjen i Helsingfors

Helsingfors

Namaskaar Express Aleksi, Aleksanterinkatu 36b, Beläget nära Senatorstorget ligger denna lunchrestaurang som passar perfekt för den som snabbt vill få i sig lite mat under sightseeingen. Den orientaliska, goda maten serveras med ris och naanbröd. Du blir garanterat mätt för 60-90 kronor. Prisläge: Billigt www.namaskaar.fi.

Amigo Restaurang, Tehtaankatu 12,. En av Helsingfors bästa spanska tapasrestauranger. Stekarna, som varit restaurangens specialitet sedan 1970-talet, är fortfarande mycket omtyckta, men lite tapas och rödvin går alltid hem. Testa gärna Paella Valenciana. Restaurangen har öppet till midnatt men bargästerna kan stanna längre. Prisläge: Mellan. www.ravintolaopas.net/amigo.

Raku Ya, Eteläranta 14, Fin japansk restaurang som verkligen är värd pengarna. Har bland annat en strålande sushi. Restaurangen har öppet till 22:00, söndag till torsdag, och till 23:30 fredag och lördag. Prisläge: Mellan. www.rakuya.fi.

Babushka Ira & St Petersburg Bar, Uudenmaankatu 28. Romantisk och intim rysk restaurang. Gå inte därifrån utan att ha ätit blinier, ljuva små plättar med kaviar och lök. Du gör allra bäst i att titta in på lunch här. Lunchbuffén är välkänd. Prisläge: Dyrt.

Savoy, Eteläesplanadi 14. Lyxrestaurang designad av Alvar Aalto. Sitter du vid fönstren har du en enastående utsikt över Esplanadparken medan du avnjuter mat i världsklass. Prisläge: Dyrt.

Nattliv och nöjen

Ateljee bar, Georgsgatan 26. Baren, som ligger på den tolfte våningen i Sokos Hotel Torni, har utan konkurrens den bästa utsikten över Helsingfors. Längst upp i tornet ligger denna lilla, relativt enkla baren. Ta en öl här och se solen gå ner över de tolv apostlarna på Storkyrkans tak. På sommaren kan du avnjuta din drink på uteplatsen. Baren är i stort sett alltid fullsatt. För att komma till baren går man in på hotellet och tar hissen upp. Den sista biten är det trappor. Öppet till 02:00 fredag och lördag, söndag till 24:00 och vardagar till 01.00. Åldersgränsen är 20 år.

Spårakoff. Varför inte kombinera sightseeing med en kall öl? Spårakoff, den röda barspårvagnen, går genom city på sommaren (maj-augusti). Glid fram genom Helsingfors samtidigt som du sippar på en kall öl.  Går tisdag till lördag och avgår från järnvägsstationen klockan varje heltimme mellan kl 14 och kl 20. Det går även att hoppa på vid Operahuset och Salutorget.

Tavastia Club, Urho Kekkosen Katu 4-6, Helsingfors rockklubb nummer ett. Fokus ligger på alternativ rock och här finns även restaurang. Här slutar musiken att ljuda 03:00 på fredagar och lördagar och 02.00 övriga dagar i veckan. www.tavastiaklub.fi.

Molly Malones, Kaisaniemenkatu 1c, tel 09-576 675 00, www.mollymalones.fi . Irländsk pub med allt vad det innebär. Varje kväll är det liveband med bra drag både på scenen och i baren. Bandet och folket bestämmer när kvällen är slut, eller som det står på skylten utanför: bandet börjar spela 22.00 och spelar till sent. På sommaren kan du även sitta på den mysiga innergården och njuta av en ljummen sommarkväll. Åldersgräns 20 år.

Header
Subject
Body
Footer