Resguide Helsingfors: Exotiskt och vackert på andra sidan Östersjön

Helsingfors

Helsingfors är en mycket speciell och egensinnig stad med starka influenser både från Ryssland och Sverige.  Här är vackert och exotiskt och staden är så pass liten att den gör sig alldeles utmärkt för en weekendsemester. Dessutom ligger det bara en timme bort med flyg.

En gång i tiden var Finlands huvudstad mycket fattig. Detta ändrades dock radikalt tackvare att staden 1952 fick de olympiska sommar spelen. Helsingfors var då den minsta stad som någonsin fått vara värd för ett sommar OS. Nu kunde Helsingforsborna för första gången i sitt liv gå på nattklubb, dricka Coca Cola och tugga tuggummi. I samma veva började mängder av restauranger och uteserveringar att etablera sig i staden och Helsingfors och dess invånare levde upp på ett historiskt sätt.

Idag är Helsingfors känt för att vara en modern kulturstad och den som vill gå på konstutställningar, konserter, museum och teaterföreställningar får garanterat sitt behov tillgodosett. Helsingfors har hela 70 museum som den konstintresserade kan besöka.

Helsingfors är litet. Du tar dig utan problem runt bland museum, restauranger och sevärdheter på några timmar. De sevärdheter som staden erbjuder härstammar många från tiden när Helsingfors var ryskt medan andra är betydligt nyare. Ett exempel är den halvt underjordiska Tempelplatsens kyrka från 1969, ett obligatoriskt besök. Ett annat måste är att besöka Storkyrkan, som i konkurrens med Havis Amandastatyn, är en symbol för staden Helsingfors.

Den bästa tiden att besöka Helsingfors är under vår- och sommarmånaderna. Då blommar uteserveringar, parker och människor upp, och det är då staden visar sig från sin allra bästa sida. Bred ut din picknickfilt i Brunnsparken, ta en kaffe på uteserveringen vid det anrika kaféet Kappelli eller varför inte ta ett dopp vid någon av Helsingfors 22 badstränder?
Header
Subject
Body
Footer