Resguide Finland: Sjöar, kargt landskap och hett bastubad

Finland

Finland kallas ofta de Tusen sjöarnas land. Landet kan skryta med över 185 000 sjöar och närmare 180 000 öar. Landskapet är därför vackert perforerat. Antalet sjöar och öar slår ändå inte antalet bastur som Finland stoltserar med. Det finns närmare två miljoner bastur totalt i landet.

En gång i tiden var Finland ett fattigt jordbruksland och här arbetade människorna långa dagar på åkrarna. Den traditionella finländska maten som fortfarande finns närvarande i landet skvallrar om den tid som en gång var. Gröt, potatis, rågbröd, fisk och vilt är mat som har gett finländarna den uthållighet de är så kända för.

I dag har traktorernas hjul stannat och ersatts av framgångar inom IT och design. Nokia telefoner och Marimekkos vackra färgglada mönster är kända världen över. Helsingfors, Finlands huvudstad må vara en liten stad men är idag en trendriktig, vibrerande storstad med mängder av trendiga restauranger och barer, bra shopping och ett rikt kulturliv.

Finland ligger mellan Ryssland och Sverige, två forna stormakter som under historiens gång turats om att ha Finland som sitt. På grund av de många bytena av nationstillhörighet så skrivs skyltar än i dag på både Svenska och Finska. Svenska är fortfarande ett obligatoriskt ämne i skolan och i Helsingfors har 6-7 % av befolkningen svenska som förstaspråk. En kvarleva från den tid som en gång var.
Header
Subject
Body
Footer