Utflyktsmål, butiker & shopping i Köpenhamn

Köpenhamn

Lousiana. Det moderna konstmuseumet som är omåttligt populärt. Inte finns här bara fantastisk modern konst utan museet ligger i otroligt vackra omgivningar.  Louisiana ligger ca 3 mil utanför Köpenhamn och åker du hit med tåg åker du från centralstationen i Köpenhamn till Humlebæk Station. Härifrån kan du sedan ta buss eller promenera. Åker du bil hit åker du den vackra kustvägen E47/E55. Den stående utställningen fokuserar på modern konst efter år 1945. Dessutom har Louisiana 6–8 separatutställningar per år. 13 Gl. Strandvej, Humlebæk, www.louisiana.dk.  Alla under 19 år går in gratis.

Dansk Design Center DDC, har som mål att höja den generella designmedvetenheten och marknadsföra dansk design och designers. Här visas 1900- talets största designer, bland andra Georg Jensens silverdesign, Arne Jacobsens funktionella möbler och Poul Henningsens klassiska lampor. H C Andersens Boulevard 27,  www.ddc.dk.

Det Kongelige Bibliotek ser ut som en svart diamant. En spektakulär arkitektur med stål- och glasfasad som glittrar i svart och med formen av en diamant. Det Kongelige Bibliotek fungerar både som museum och bibliotek. Här kan du njuta av Konstutställningar, teater och musik. När du kommer ut kan du sätta dig på bryggan framför byggnaden, ha utsikt mot hamnen och smälta dina intryck inifrån den svarta diamanten. Søren Kierkegaards Plads. Öppet mån–lör 10–23.

Rosenborg slott är ett sagolikt renässansslott rest av den mycket flitige kungen Christian IV i början av 1600-talet. Från början var slottet ett lusthus som med kungens ökande inställning blev ett slott med en otrolig park, kallad Kongens Have – en av köpenhamnbornas populäraste träffpunkter när solen skiner. Idag står 24 av slottets rum öppna för allmänheten och ger en inblick i hur renässanskungarna levde. I källaren skyddas de vackra kronjuvelerna. Øster Voldgade 4A, www.rosenborg-slot.dk. Öppet dagligen 11–16.

Amalienborg slott har varit Danmarks kungafamiljs bostad sedan år 1794. Amalienborg är en mycket spännande historisk byggnad. Det är det finaste exemplet på rokokoarkitektur i landet. Slottet består i själva verket av fyra palats vars fasader ser likadana
ut men som är olika på insidan. Palatsen ligger i den åttakantiga slottsgården i vilken slottets grundare Fredrik V står ryttarstaty i mitten. Utanför är det traditionsenligt vaktombyte varje dag klockan 12 och om drottning Margrethe är hemma är flaggan på taket hissad. Amalienborgs museum hittar du i Christian VIII-palatset. Museet är en utökning av de kungliga samlingarna på Rosenborg Slott och som besökare har du chansen att komma in i flera rum som tillhört den kungliga familjen Glücksborg mellan åren 1863 och 1947. www.ses.dk. Öppet dagligen 11–16.

Zoologiske Have Grundades år 1859 och är ett av världens äldsta zoo. Här finns apor, elefanter, isbjörnar, krokodiler och mycket, mycket mer. Roskildevej 32, www.zoo.dk. Öppet dagligen 9–21 under sommaren.

Tivoli är så mycket mer än bara en nöjespark. Det här är en ganska liten men väldigt smyckad park. Karusellerna håller kanske inte riktigt samma klass som de på svenska motsvarigheterna Liseberg och Gröna Lund, men här finns en mycket speciell stämning som gör att du vill stanna kvar i timmar. Det tråkiga är dock att maten är dyr härinne, ett tips är att äta hamburgare på någon av hamburgerställena som ligger på Vesterbrogade. Vesterbrogade 3, www.tivoli.dk. Öppet 8 april–20 september,

Rundetårn iordningställdes 1642 och var kung Christian IV:s sista stora byggprojekt. Det runda tornet byggdes åt astronomen Tycho Brahe och skulle fungera som ett observatorium åt det närbelägna universitetet. Tornet är 34,8 meter högt och unikt med en spiraltrappa som vrider sig sju och en halv gång runt sin egen axel i 209 meter. När du väl orkat dig upp är utsikten oslagbar! Købmagergade 52A, www.rundetaarn.dk.

Butiker och shopping i Köpenhamn

Shoppingen i Köpenhamn domineras av inredning och designprylar, både nytt som gammalt. Som modestad har Köpenhamn växt till sig och både kända och okända klädskapare är representerade. Second hand-kulturen är stor och antikvitetsaffärerna många.

Magasin Du Nord. Ett enormt varuhus i sex våningar som förmodligen är det största i Skandinavien. Här finns allt från kläder, smink, skor och väskor till mat, böcker och leksaker. Kongens Nytorv 13, www.magasin.dk

Det Ny Illum. Det här shoppingcentret är lite mer högklassigt än Magasin du Nord. Här finns mängder av de stora designermärkena representerade. Männens avdelning är en aning bättre än kvinnornas.
Østergade 52,  www.illum.dk.

Illums Bolighus. Ovan nämnda varuhus egen inredningsavdelning som är specialiserad på porslin, bestick, sänglinne, möbler med mera. Trendriktigt men ganska dyrt. Amagertorv 10, www.illumbolighus.com.dk.

Antikhallen. På Ravensborggade hittar du mer än ett trettiotal antikvitetsaffärer och här finns verkligen chans att göra fynd. I butiken Antikhallen hittar du både antika och second-hand möbler. Ravensborggade 12. Öppet mån–fre 16–18, lör 11–14.

Bruuns Bazaar. Vacker dansk kläddesign. Kläder av mycket hög kvalitet som håller hur länge som helst. Enkel design i linne och andra fina tyger. Butiken säljer också Gucci och Ann Demeulemeester. Grennegade 10,  www.bruunsbazaar.com.

Sneaky Fox. Här kommer du in i ett enormt rum med högt i tak och stora tygdraperier som provrum. Här säljs spännande designermärken som Betsey Johnson och Designers Remix Collection. Larsbjørnsstræde 15, www.sneakyfox.dk.

Nørgaard Paa Strøget. Mads Nørgaards kläder är alla klädkedjor i ett. Allt från Indiska, Vero Moda, Mango, Zara och H&M. Bekvämt men kanske lite tråkigt. Amagertorv 13, www.madsnorgaard.dk eller bara tråkigt? Det bestämmer du.


Kbh K. Det är lätt att tappa hakan vid det första besöket i den här häftiga butiken. Här hänger kläder från 50-, 60- och70-talen i långa, välsorterade rader.  Längs väggarna står skor och handväskor, hattar och bälten. Personalen är trevlig och man tar inte ut några överpriser. Ägarinnan berättar att hon köper in sina kläder och accessoarer från marknader i Paris och Berlin. Allt är tvättat och rent. Studiestræde 32B och Tegelgårdsstraede 6,. Öppet mån–tor 11–18, fre 11–19, lör 11–15.

Header
Subject
Body
Footer