Områden och stadsdelar i Köpenhamn

Köpenhamn

Tivoli och Rådhuspladsen är två klassiska landmärken för turisten och som är lätta att navigera sig i staden med. Tivoli är mer än ett nöjesfält, det är en dansk institution. Lika älskat av danskarna själv som av utländska turister.  Tivoli är något av det första du ser när du stiger av vid Centralstationen. Mittemot ligger Radisson SAS Royal Hotel och sydost om Tivoli ligger Ny Carlsberg Glyptotek.

Området i sig är en turistmagnet som når sin kulmen på Rådhuspladsen, som i sin tur är början på Köpenhamns berömda shoppinggata Strøget. Rådhuspladsen kommer ingen som besöker staden undan. Många hotell ligger runt Centralstationen och Rådhuspladsen, och det är ett bekvämt läge att bo på. I andra änden av Strøget ligger Kongens Nytorv som är lite vackrare rent arkitektoniskt än Rådhusplatsen.

Strøget, Köpenhamns berömda shoppinggata har behållit sin medeltida charm och har fördelen att den inte är trafikerad som andra kända shoppinggator som Londons Oxford Street eller Paris Champs-Elysées. Längs Strøget hittar du varuhus, klädbutiker, kaféer, souvenirbutiker och spännande tvärgator att vika av på. En sådan är Kronprinsensgade, där modebutiker ligger tätt. Tornet Rundetårn
ligger i området precis som  Nansensgade som varit trendig under de senaste åren. Här hittar du några bra restauranger och kaféer, till exempel färgstarka Bankeråt.

Nyhavn Färgglatt och folkligt ligger Nyhavn vid Kongens Nytorvs nordöstra hörn. I äkta holländsk kanalstil har området blivit en institution, både för danskarna själva och för turister. Kanalen grävdes av soldater 1671-73 och gjorde det möjligt för handelsskepp att nå Kongens Nytorv. I dag kantas bryggorna av mängder av kaféer och barer där människor njuter av solnedgången tillsammans med en kall öl.

Rosenborg,Slotsholmen och Christianhavn. Det här är hjärtat av Köpenhamn och stadens historiska centrum. För snart tusen år sedan var det här grunden till Köpenhamn lades. Slotsholmen är en ö, här ligger Christianborg Slott och Folketinget, Det Kongelige Bibliotek och Thorvaldsens Museum.

Christianshavn ligger på andra sidan vattnet och är idylliskt och nästan alltid lugnt. Stadsdelen kantas av pastellfärgade husfasader. Det stora dragplåstret här har varit fristaden Christiania, som inte längre ska få finnas kvar. Ovanför Slotsholmen ligger renässansslottet Rosenborg Slott, inhägnat av turistattraktioner som Statens Museum For Kunst och Botanisk Have.

Fredriksstaden ligger beläget norr om turistiga Nyhavn. Här byter arkitekturen utseende till något som för tankarna till om Paris boulevarder. Fredrikstaden är kung Fredrik V skapelse och restes på 1700-talet för att skapa lyxiga bostäder åt adeln och de nyrika och stadsdelen är än idag en av Köpenhamns finaste. Här finns den storslagna marmorkyrkan Fredriksskirke och drottningens hem Amalienborg Slott.
Det vanligaste vykortet från Danmark föreställer lilla sjöjungfrun, Den Lille Havfrue, och det är här i Fredriksstaden,bortanför Kastellet du hittar henne (fast hon är så liten att hon är svår att hitta).

Nørrebro. För att komma hit får du passera de tre konstgjorda sjöarna, Sankt Jørgens Sø, Peblinge Sø och Sortedams Sø, som egentligen är breda kanaler.  Precis som Vesterbro är Nørrebro hippt, trendigt och inne men kvarteren är ändå mysiga, avslappnade och hemtrevliga. Det finns inget snobbigt över området. Här ligger kultbaren Pussy Galore’s Flying Circus.

Header
Subject
Body
Footer