Mat, dryck och nöjen i Köpenhamn

Köpenhamn

Matlagningskonsten svänger mellan högt och lågt i Köpenhamn. Här kan du äta båda fett och smalt men också billigt eller väldigt dyrt. Det är du som bestämmer, helt själv. Ät den klassiska ostmackan med saltgurka och majonnäs, ljuvlig Falafel mitt i natten, ta en öl och en Gammeldansk till frukost eller unna dig att besöka någon av stadens alla fina franska respektive italienska restauranger.  Inte mindre än sex av Köpenhamns restauranger har minst en stjärna i Michelinguiden.

Restaurangtips

Café Wilder. Ligger i stadsdelen Christianshavn.  Mysigt och med kvalitet. Det är litet, smakfullt och både dryck och mat smakar gott. Ett perfekt ställe att slappa på en eftermiddag. Mycket populärt på helgerna så kom i tid.  Wildersgade 56, www.cafewilder.dk.

Sticks ’n’sushi. Ett av Nansensgades trivsamma matställen, och kanske Köpenhamns  bästa japanska restaurang. Du kan välja mellan att slå dig ner i den fina restaurangen eller köpa med dig mat. Nansensgade 59, www.sushi.dk.

Café Sommersko. Ett anrikt kafé mitt i centrum. De knallröda skinnsofforna för tanken till en amerikansk diner och det är trevligt att ta en fika här. Våfflor med sirap och fruktsallad smälter i munnen och rekommenderas starkt! Kronprinsensgade 6,www.sommersko.dk.

Zeleste. En fantastisk restaurang när du vill äta middag med klass utan att landa på ett snobbigt ställe eller punga ut med alla dina sparpengar. Byggnaden påminner om ett kloster med sina vitmålade murväggar. Bakgården är sagolik med  lampor och den tända brasan. Menyn består oftast av fyra alternativ per förrätt, huvudrätt och dessert. Hummer serveras alltid när det finns fin hummer att tillgå. Tallrikarna är alltid varma och champagnen väl kyld. Store Strandstræde 6, www.zeleste.dk. Öppet varje dag 09-24.

Søren K. Restaurangen  ligger i Kungliga biblioteket och  är snygg med mycket stora öppna ytor. Maten är utomordentlig och lunchen kostar runt 110 danska kronor. En trerättersmiddag får du för närmare femhundringen och här är det foie gras, ostron och crème brûlée som gäller.
Søren Kierkegaards Plads 1, www.soerenk.dk. Öppet måndag–lördag.

Formel B. Utomhuslounge och ett spännande, originellt kök. I Vesterbro har den gamla sexmarknaden städats bort och under de senaste åren har här öppnats många trendiga barer och restauranger. Formel B är hippt och dyrt, men också en fantastisk kulinarisk upplevelse. Mycket populärt så boka bord. Vesterbrogade 182, www.formel-b.dk. Öppet tis–lör 18–01. Köket stänger klockan 22.

Barer och klubbar i Köpenhamn

Vincafeen Bibendum.  Stråket Nansensgade har med åren blivit mer och mer populärt. Förhoppningsvis mister inte gatan sin charm under tiden. En härlig blandning av fina gamla stolar och gott vin. Vad gäller vinet så är det  franskt vin man specialiserat sig på, men utökar sortiment konstant för att få viner från hela världen. En äkta vinbar att trivas i. Nansensgade 45, www.vincafeen.dk.

Hotel d’angleterres bar. Det här är verkligen hotellbarernas hotellbar. Detta femstjärniga hotell  ligger i en vacker 1700-tals byggnad.  Beställ din favoritdrink, luta dig tillbaka och bara njut av livet. Kongens Nytorv 34, www.remmen.dk. Öppet dagligen 11.30–01.

Vega är en enorm nattklubb. Här hålls mängder konserter med internationellt kända artister och det finns en större och en mindre konsertscen förutom nattklubben. Enghavevej 40, www.vega.dk. Öppet fre–lör 23–05, för konserttider  och köp av biljetter, besök hemsidan.

Rust är en nattklubb som är storleken mindre än Vega, men har trots detta tre våningar med olika stil. Publiken är lite mer avslappnad än den på Vega och musikstilen blandad. Cocktailbaren, Living Room är en modern lounge där det är skönt att bara slappa. Guldbergsgade 8, www.rust.dk. Öppet ons–lör 21–05.

Tivoli Plænen. Tivoli är mer än bara karuseller. På Tivolis scen spelar varje säsong olika artister. Sting och Eric Clapton håller publikrekorden på hisningade 60–70 000 åskådare. Vesterbrogade 3, www.tivoli.dk.

Header
Subject
Body
Footer