Resguide Belgien – Ljuvlig choklad i mängder

Belgien

Belgien är ett litet land men låt dig inte luras av det. Landets variation är extremt stor både vad gäller natur och kultur. Belgien är en federal nation med franska, nederländska och tyska som officiella språk. Språkuppdelningen i landets regioner är också knivskarp. I norr talas nederländska av flamländerna och i söder finner du de fransktalande vallonerna. Ibland höjs röster som vill att Belgien ska delas upp men ännu håller landet ihop som ett.

De södra delarna av landet kännetecknas främst av bergskedjan Ardennerna. Här är landskapet vilt och varierat. Skogsklädda dalar, bergsslätter, dalgångar och grottor. Befinner du dig i dessa vallonska delar av Belgien bör du passa på att besöka de gamla städerna Tournai och Mons med sina historiska miljöer.

De norra delarna av landet står helt i kontrast till de södra. Här i den flamländska delen är landskapet platt och mycket snarlikt grannlandet Holland. Regionens största stad är Antwerpen som är känt som ett viktigt design och modecentrum. Besöker du de historiska städerna Brügge och Gent som ligger mer inåt i landet så kan du njuta av äldre flamländsk konst och arkitektur.

Mitt emellan de två regionerna ligger Bryssel, EUs högsäte, som idag är en storstad värd namnet. Förutom Bryssel och EU så är Belgien mest känt utomlands för sin ljuvliga choklad och sitt öl. Ölen görs i mängder av olika sorter och är farligt goda.

Belgarna är ett folk som älskar att leva gott. Vad gäller maten så har den en del att önska för den som försöker hålla vikten. Här är maten över lag fet men vällagad. Klassiska belgiska rätter är musslor, bearnaisesås, pommes frites och olika sorters kötträtter. 
Header
Subject
Body
Footer