Nyhetsbrev

Resegaranti


VIKTIGT ATT VETA OM RESEGARANTIER


Resegarantin är ett ekonomiskt skydd för resenärer när resor blir inställda eller avbrutna. Då kan man ansöka om ersättning ur resegarantin. Resegarantilagen gäller för:

Kombinationsresor

En kombinationsresa är ett arrangemang som består av transport och inkvartering eller någon av dessa tjänster i kombination med en turisttjänst, som t.ex. hyrbil, teaterbiljetter eller inträde till en idrottsanläggning. Om kombinationsresan inte innehåller någon inkvartering, måste den vara längre än 24 timmar.  En kombinationsresa säljs till ett helhetspris eller till skilda priser som ändå är knutna till varandra. Resegarantin skall finnas för alla kombinationsresor, oavsett om de säljs till privatpersoner eller företag.

Flyg + hotell

Resegarantin omfattar även de privatpersoner som köper flyg + hotell bestående av separata transport- och inkvarteringstjänster som sedda tillsammans uppvisar väsentlig likhet med en kombinationsresa. Kombinationen bör framstå som en naturlig enhet.

Stolsförsäljning

Resegarantin gäller för de privatpersoner som bara köper en transport som sker tillsammans med en kombinationsresa, t.ex. på ett charterplan eller en buss. Den som enbart köper en reguljär biljett är inte skyddad av resegarantin.

Skolår

Resegarantin gäller de privatpersoner som köper en resa bestående av transport och utbildningsvistelse med inkvartering i form av boende i värdfamilj, även om inkvarteringen är gratis.

Ansökan om ersättning skall ha kommit in till Resegarantinämnden senast tre (3) månader efter det att resan blivit inställd, avbruten eller av annan anledning inte blivit av.

För mer information gå in på www.kammarkollegiet.se eller ring Kammarkollegiet på 08‑700 08 00
Header
Subject
Body
Footer